20
Mayıs
2024
Pazertesi
BORNOVA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Işıkkent ağaçlandırılacak

Belkahvedeki taş ocaklarının bulunduğu bölgeyi rehabilite çalışmalarını hızla sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Işıkkent'te 1995 yılında faaliyetleri durdurulan taşocağı ve mıcır tesislerinden boşalan alanda meydana gelen çevre ve görsel kirliliği önlemek amacıyla, söz konusu bölgede de rehabilitasyon yaptıracak.

Kapatılan ocak alanlarında, kötü işletme şartlarıyla oluşmuş bozuk ve tehlikeli topografyanın düzenlenmesi ve doğal dokuya uygun yeşil hale getirilmesi amacıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bölgede halen çimento ve taşocağı işleten Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası Türk A.Ş. ile arasında bir protokol imzalandı.


Işıkkent bölgesinde uzun yıllar önce kapatılan ve bir daha faaliyet göstermesine izin verilmeyecek olan firmaların boşalttığı alanın kente kazandırılması için bir proje hazırladıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, söz konusu protokolün, uzun yıllardır görsel ve çevresel kirliliğe neden olan alanı düzenlemek amacıyla bölgede daha önce üretim yapan firmaların da muvafakatlarını alarak imzalandığını bildirdi. Buna göre, halen bölgede üretim faaliyetine devam eden tek firmanın, rehabilitasyon projesini 10 ay içinde tamamlaması planlanıyor. Rehabilitasyon ve rekreasyon çalışmaları, mümkün olduğunca eş zamanlı yürütülecek ve proje kapsamında en az 2-3 yaşındaki fidanlar kullanılarak ağaçlandırma ve bitkilendirme yapılacak.


Rehabitasyon projesinin izin süreçleri ve proje faaliyetlerinin Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ile Çimentaş A.Ş. yetkililerinden oluşan bir teknik komiteyle kontrol altında tutulacağını kaydeden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri "Çalışmalar, bölge halkına gürültü, titreşim ve tozluluk açısından zarar vermeyecek şekilde yürütülecek. Kısa zamanda tamamlanması planlanan rehabilitasyon projesi, kamu üniversitelerinin Maden Mühendisliği Bölümleri'nden biri tarafından hazırlanarak, uygulamaya konulacak. Üniversite ayrıca, projenin işleyişi esnasında gerçekleştireceği kontrolleri raporlarla belediyemize sunacak" açıklamasını yaptı.
Bilindiği gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen bir projeyle Bornova-Belkahve'deki maden ocaklarını taşıyarak, ocaklardan boşalan alanı rehabilite ediyor. Işıkkent'te yapılacak çalışma, Belkahve rehabilitasyon projesinin devamı niteliğini taşıyor. Kent içindeki kirlilik yaratan taşocaklarının taşınarak alanın rehabilite edilmesi projesinin, tüm alanlara uygulanması planlanıyor.

iha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 12:45:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?