20
Mayıs
2024
Pazertesi
BORNOVA - İZMİR
Belediye Sayfaları

İZELMAN personeli can kurtaracak

İzmir Büyükşehir Belediyesi ortak şirketlerinden İZELMAN A.Ş. sosyal sorumluluk projelerinden ikincisinin startını veriyor. Engelli yurttaşlar, şehit ve gazi ailelerini kapsayan 'personel bağışı' uygulamasının ardından, şirket çalışanlarına yönelik 'Organ Bağışı' kampanyası başlatılıyor. Kampanya çerçevesinde personele yönelik ilk bilgilendirme toplantısı, şirketin yönetici kadrosuna yönelik gerçekleştirildi. 

İZELMAN Genel Müdürü Zeki Babaoğlu, kurum olarak sosyal sorumluluklar almayı hedeflediklerini söyledi. Babaoğlu, "İlk sosyal sorumluluk projemiz, personel bağışları ile başta engelli yurttaşlarımız ile lösemi hastası, şehit aileleri ve gazilerimizin ihtiyaçlarının karşılanması hedefindeydi. İkinci sosyal projemiz ise organ bağışı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi işbirliğiyle gerçekleştireceğimiz proje kapsamında 5 binin üzerinde personelimizi organ bağışının önemi konusunda bilgilendirip bilinçlendirerek katılımlarını sağlayacağız. Böylece yaşamsal önemde bir konuda katkıda bulunmanın mutluluğunu tüm personelimizle birlikte yaşayacağız" dedi. 

İZELMAN A.Ş.'de yapılan organ bağışı bilgilendirme toplantısında, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Operatör Dr. Ata Bozoklar yöneticilere Türkiye ve dünyada organ bağışı konusunda bilgi verdi. Bozoklar, ülkemizde yapılan bağışların son derece düşük olduğunu ve konunun da yanlış anlaşıldığını belirterek, "Maalesef ülkemizde halen organ bağışlarının yüzde 75'i canlıdan gerçekleştiriliyor. Nakillerin sadece yüzde 25'i beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden yapılıyor. Bu tabloyu tam tersine çevirmemiz gerekiyor" dedi. 

Çağımızda birçok hastalığın geliştiğini, tıbbın ve bilimin çok ilerlemesine karşın birçok hastalığın tedavisinin ise henüz mümkün olamadığına dikkati çeken Op. Dr. Ata Bozoklar, şunları söyledi: "Her dünyalı bir gün herhangi bir organa ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle toplumumuzun her bireyi organ bağışı konusunda duyarlı olmalı. Herkes, çevresindeki insanları bilinçlendirmeli. Organ naklinde zaman çok önemli; beyin ölümü gerçekleştikten sonra en geç 72 saat içinde organların alınıp organ naklinin yapılması gerekiyor. Uzman hekimler bu konuda zamanla yarışıyor" Organ bağışının veya naklinin dinimizce de caiz olduğunun Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanıp bir fetva ile tüm topluma duyurulduğunu anımsatan Bozoklar, "İnsanlarımızda, vücudun toprağa bir bütün olarak girmesi gerektiği şeklinde yanlış bir inanç var. Oysa, örneğin herhangi bir yangın veya trafik kazasına maruz kalan bir vatandaşımız tüm organlarını veya bazı organlarını tamamen kaybedebiliyor ve bu haliyle toprağa verilebiliyor. Çünkü bunun dinen herhangi bir sakıncası yok. Organlarını bağışlayıp başka insanlara hayat verip yaşamasını sağlayanlar bırakın günah işlemeyi, yaşamları kurtardıkları için daha çok sevap işleyip hayra girmiş oluyorlar" .

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 14:23:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?