1
Haziran
2024
Cumartesi
BORNOVA - İZMİR
Belediye Sayfaları

İzmir trafiğine avrupa satandartı

İzmirli Şoförler Psikoteknik eğitimden geçiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir içi trafik bütünlüğünü ve düzenini sağlamak maksadıyla hazırlanan, yönergelerde yer alan psikoteknik değerlendirme mecburiyeti nedeniyle hazırlıklar başladı. Karara göre, İzmir'de faaliyet gösteren taksi, taksi dolmuş, minibüs, servis aracı,kamyon ve otobüs şoförleri Psikoteknik değerlendirmeden geçecek. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu imzalı, Taksi - Taksi dolmuş yönergesinin 15. maddesinin sürücü Standardı olarak istenilen Şartlar başlıklı maddesinde 2918 Karayolları kanunu yönetmeliği 4 sayılı yasası gereği taksi dolmuş ve taksilerde çalışacak kişiler, Psikoteknik değerlendirme raporu için bilgisayar başında Psikoteknik testten geçmek için hazırlıklara başladı. 

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasının 9 Şubat 2001 tarihinde hizmete giren ve son teknoloji ile yenilenen Psikoteknik Eğitim Merkezi Avrupa standartlarında hizmet veriyor. Şoförler ,Psikolog Nuran Doğan, Psikolog Gözde Ümmetoğlu ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzman Doktor Sezai Yurttaş tarafından değerlendirmeye alınıyor. 

Kişilerin, sürücülükle ilgili yetenekleri, sürücü kimlikleri, bu alanda çalışan trafik psikologlarının geliştirdikleri özel psikolojik testler yardımı ile ölçülüyor. Bu ölçme işlemine Psikoteknik Değerlendirme adı veriliyor. Diğer bir deyişle, Psikoteknik değerlendirme, güvenli sürücü ile tehlikeli sürücünün birbirinden ayrılması anlamına geliyor. 

Psikoteknik değerlendirme yaklaşık bir saat sürüyor ve 5 ayrı testten oluşuyor. İlk test sürücünün karmaşık trafik ortamında detayları fark edebilme kapasitesinin ölçüldüğü “Fotografik Bellek" (TT15) testi. Sürücü, bu testin ardından yaklaşık 15 dakika süren dikkat ve konsantrasyon kapasitesinin ölçüldüğü, “Monoton Ortamda Yaygın Dikkat (Q1) testine giriyor. Şoför bir sonra ki aşamada, refleks kapasitesinin ölçüldüğü iki teste daha giriyor.Bunlar, “Stres Altında Tepki Kapasitesi” (RST3) ve “Trafik Ortamına İlişkin Tepki Hızı ve Tepki Kalitesi” (DR2). Psikoteknik değerlendirmede son test ise “Çevresel Görüş Alanında Uyaran Algılama ve Koordinasyon” (PVT) testi.
Her test üç aşamadan oluşuyor. Sürücüye test olacağı değerlendirme için tanıtılıyor, daha sonra deneme ve son olarak gerçek test evresini alıyor. Sonuçlar İl sağlık müdürlüklerine gönderilerek arşivleniyor. Değerlendirmede olumsuz raporu alan şoförlerin, 6 aylık bir aradan sonra yine aynı merkezde teste girmesi gerekiyor. 6 ay sonra bir başka merkezde girilen değerlendirme geçersiz sayılıyor.
Test sonunda alınan yeterlilik belgesi 5 yıl geçerli sayılacak. Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Şoförler ve otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, Psikoteknik değerlendirmenin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yönerge nedeniyle yapıldığını hatırlatarak, Oda Psikoteknik değerlendirme Merkezinin çalışmalarına başladığını kaydetti. Anık ayrıca, şoförlerin istedikleri değerlendirme merkezine giderek testte girebileceklerini söyledi. 

Psikoteknik Değerlendirme ile ilgili bilgiler de veren Başkan Anık, “Hız ,alkol ve 100 ceza puanını doldurma gibi nedenlerle trafik suçu işlemiş sürücülerin yanı sıra Avusturya, Almanya, İsviçre gibi ülkelerde ehliyet almak için başvuran sürücüler, sınavlarda başarısız olmuşlarsa Psikoteknik değerlendirmeden geçmek zorundadırlar. Kamu taşımacılığı yapan yada otobüs, taksi, ambulans sürücülüğü gibi "yüksek sorumluluk" altında çalışan profesyonel sürücüler, mesleğe başlarken bu değerlendirmeden geçmekle yükümlüdürler ve 50 yaşından itibaren her 5 yılda bir düzenli olarak Psikoteknik değerlendirmeden geçerler. Avrupa ülkeleri bu uygulamayla trafik kazalarını azaltmada önemli başarılar elde etmişlerdir. Psikoteknik uygulama sa” dedi. Anık ayrıca, On yıl önce kurulan ve Avrupa standartlarına uygun hale getirilen Psikoteknik değerlendirme merkezi ile Şoför esnafına hizmet vermekten gurur duyduklarını belirtti.
iha
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2007 Perşembe 17:21:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?