17
Mayıs
2024
Cuma
BORNOVA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Kafe sahibi kusurlu bulundu

Bornova’da meydana gelen ve 9 gencin yanarak ölmesiyle sonuçlanan kafeterya yangınında, tutuklu yargılanırken tahliye edilen kafeterya sahibi Abidin Akkuş’un, gönderilen bilirkişi raporunda 8’de 8 kusurlu olduğu bildirildi. 9 gence mezar olan kafeteryada meydana gelen yangının ise yarın 1. yıl dönümü.

Edinilen bilgiye göre, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tayin ettiği uzman elektrik mühendisi Hasan Cengiz Zaimoğlu, İş Güvenliği Baş Müfettişi ve İş Güvenliği Uzmanı Cafer Tekbaş ile Ankara İtfaiye Grup Amiri Aykut Sönmez tarafından verilen bilirkişi raporunda, yangının kafeterya sahibinin kusuru nedeniyle kısa sürede büyüdüğü belirtildi. Raporda şu açıklamalara yer verildi:

"İşyerinde çabuk ve kolay yanıcı malzeme bulunmasından dolayı yangın kısa sürede büyümüştür. Dekorasyon ve ses izolasyonunun yaptırılıp bunun için elyaf, keten ve jelatin gibi malzemeler kullanılmıştır. Aydınlatma ve diğer elektrik tesisatı kabloları bu tecrit malzemenin altından sıva üstü olarak serbest bir şekilde döşenip elektrik gücünü artırmak için 380 volt elektrik panosu yerleştirilmiştir. Elektrik taşıyan kabloya, 380 voltluk panoya girmeden önce ek yaptırılmış, ayrıca ahşap asma tavan içerisinde yapılan kablo ekinde buat ve klemens gibi birleştirme ve yalıtım malzemesi kullanılmamıştır. Birbirlerine sarılmak suretiyle kablo birleşmeleri açıkta yapılmış, elyaf, jelatin ve ketenden oluşan ses izolasyon ve dekorasyon malzemeleri ahşap tavanın içinden geçirilmiştir."

Bilirkişi raporunda açıklanan nedenlerden dolayı yangının kısa sürede büyüdüğü belirtildi.
13 Kasım 2003 tarihinde meydana gelen olayda, Bornova Kazım Dirik Mahallesi Süvari Caddesi 157. Sokak 2 numarada faaliyet gösteren "Cafe Nağme"de elektrik kontağından çıkan yangında, Ege Üniversitesi öğrencileri Meral Ece Selvi (21), Ercan Girgin (19), Arzu Yıldız (21), Nezih Karayiğit (20) ve Fatma Hilal Çıkrıkcıoğlu (19) ile çalışanlar Erhan Tekin, Nazan Yavuz (23), Burhan Turan (18) ve Fatma Çarıkçı (20) olay yerinde yanarak hayatını kaybetmişti. Meydana gelen olayla ilgili olarak ise kafeterya sahibi Abidin Akkuş tutuklanarak cezaevine konulmuştu. İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde "tedbirsizlik ve dikkatsizlik sebebiyle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Akkuş, 7.5 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti.

bornova
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2004 Cuma 14:39:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?