20
Mayıs
2024
Pazertesi
BORNOVA - İZMİR
Belediye Sayfaları

'Politik çekişmelerde taraf olmayız'

Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, "Biz, bilimle bilimsel bilginin üretilmesi yöntemiyle meşgulüz. Kısır politik çekişmelerde taraf olmamız söz konusu olamaz" dedi.

E.Ü'nün 2008-2009 eğitim-öğretim yılı Kampüs Kültür Merkezi'nde açılış töreniyle başladı. Törende bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, EÜ'nün bilimselliği ve araştırmacılığı önde tutan ve yereli önemseyerek evrensel değerlerden taviz vermeyen muasır medeniyet hedefinden asla vazgeçmeyecek değerlere sahip bir üniversite olduğunu söyledi.

Üniversitelerin politika ile uğraşmak yerine bilimle uğraşması uyarısını önemsediklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: "Biz bilimle bilimsel bilginin üretilmesi yöntemiyle meşgulüz. Esas işlevimiz ve var olma gerekçemiz budur. Kısır politik çekişmelerde taraf olmamız ve bazı politik partilerin yandaşı gibi tavır almamız söz konusu olamaz. Ancak esas işlevimizi bilim ve bilimsellik olarak görmemiz, toplumsal sorunlara duyarlılığımızın önünde bir engel değil." Üniversitenin politik bir kurum olmadığını anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Parti değildir, sendika değildir, dernek değildir. Ama insan hakları, düşünce özgürlüğü ve bizi bir arada tutan değerler arasında yer alan laiklik, demokrasi, cumhuriyet ve hukukun üstünlüğü gibi ilkeler söz konusu olduğunda üniversitelerin politik olma endişesi ile bu değerlere uzak durması beklenemez."

TERÖR SALDIRISI KINANDI
Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Karakolu'na yapılan saldırıyı kınayan ve şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Yılmaz, saldırı nedeniyle açılış törenindeki bazı detayları ve bu akşam düzenleyecekleri resepsiyonu iptal ettiklerini söyledi. Bu eğitim-öğretim yılının açılış coşkusuna bu saldırıyla birlikte acının hakim olduğunu ifade eden Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Maalesef yine çok sayıda şehit verdik. Yine kan aktı, yine acı ve öfke toplumumuzda egemen duygu haline geldi. Acıları
yüreğimizde hissediyoruz. Üniversite olarak biz, bu acıların toplumda bir ayrışma ve çatışma ortamına yol açmaması ve gerginlikleri artırmaması için üzerimize düşeni yapmakla yükümlüyüz. Biz ayrıştırmacı ve çatışmacı değil, bütünleştirici değerlere ve kurumlara sahip çıkmak zorundayız."

EÜ'de 11 fakülte, 5 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu, 1 konservatuar, 26 araştırma uygulama merkezi olduğunu, 92 önlisans, 72 lisans, 243 yüksek lisans programının bulunduğu bilgisini veren Prof.Dr. Yılmaz, 2008-2009 eğitim öğretim yılına 45 bin 175 kayıtlı öğrenci ile başladıklarını, bunlardan 10 bin 358 tanesinin yeni kayıt olduğunu belirtti.

Rektör Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, konuşmasının ardından ÖSS'de elde ettikleri derece ile EÜ'ye ilk sırada yerleşen öğrencilere ve 2007-2008 yılında proje ödülü alan öğretim üyelerine ödül ve belgelerini verdi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise konuşmasında, üniversitelerin ülkelerin geleceğini şekillendirmek adına bilimsel bilgiyi üreten kurumlar olduğunu belirtti. Bu yıl eğitime başlayan İzmir ve Gediz üniversiteleriyle birlikte kentte 7 üniversitenin eğitim-öğretimde bulunduğunu anlatan Kıraç, üniversitelerin bilim ve kültür adına vazgeçilemez kurumlar olduğunu dile getirdi.

Açılış töreninin ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin emekli öğretim üyesi Prof.Dr. Ruşen Keleş, öğrencilere ''Küreselleşen Dünyada Çevre Gündemi'' konulu ilk dersi verdi. Dersin ardından EÜ Türk Halk Dansları Topluluğu Zeybek ekibi gösteri sundu. Daha sonra Korkut Uluğ'un ''Yaşayan Mustafa Kemal Atatürk'' konulu resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 15:55:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?