30
Mayıs
2024
Perşembe
BORNOVA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Tıbbi atık skandalı

İzmir'in Bornova ilçesi, Mevlana Mahallesi'nde hizmet veren sağlık polikliniğinin bahçesinde bulunan tıbbi atıklar, cevre sağlığını tehdit ediyor. Poliklinik bahçesine atılan kullanılmış ilaç ve tıbbi atıklar, çevre halkına endişe uyandırıyor.

Bornova ilçesi Mevlana Mahallesi'nde bulunan 25 Nolu Aile Sağlık Polikliniği bahçesi, tıbbi atık ve ilaç kutuları ile dolup taşıyor. Bahçesinde çok sayıda iğne ampülü, enjektör, eldiven, ilaç kutuları gibi birçok tıbbi atığın bulunduğu sağlık ocağı, çevre sakinlerinin sağlığını tehdit ediyor. Çocuklarının oynadığı ve her türlü tehlikeli tıbbi atığın bulunduğu sağlık polikliniğinin bahçesi herhangi bulaşıcı hastalığa neden olmadan temizlenmeyi bekliyor. Yetkilileri göreve çağıran bölge halkı, bahçe
içersinde çevreye yayılan ve insan sağlığını tehdit eden tıbbi atıklardan endişe duyduklarını dile getiriyor.

YASALARA DA AYKIRI

22.07.2005 tarihinde yayımlanan 25883 sayılı Resmi Gazete'de yer alan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nde, tıbbi atıkların üretiminden toplanması, depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesine kadar geçen süreçte kurum ve kuruluşlara düşen görev, yetki ve yükümlülükler tanımlanmıştır. Bu tanımda şu ifadelere yer ver verilmiştir; "Öncelikle atıkların en aza indirilmesi esastır. Atıkların karıştırılmaması ve ayrı yerlerde toplanarak depolanması gerekmektedir. Tıbbi atık üreticilerinin en büyük yükümlülüklerinden birisi, atıkları kaynağında en aza indirecek sistemi kurmak, ayrı toplanması, taşınması ve depolanması ile bir kaza anında alınacak tedbirleri içeren ünite içi atık planını hazırlamaktır. Ayrıca atıkların toplanması için gerekli atık toplama kapları ve ekipmanı sağlamakla da yükümlüdürler. Atıkların üretim, taşınma ve depolanması süreçlerinde görevli tüm personelin eğitiminden sorumludurlar. İlgili kurum ya da kuruluş tıbbi atık miktarı ile ilgili bilgileri düzenli kayıt etmek ve valiliklere bildirmekle yükümlüdürler"

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 13:46:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?