25
Mayıs
2024
Cumartesi
BORNOVA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Yeşil papağanlar İzmirli oldu

YEŞİL PAPAĞANLAR İZMİRLİ OLDU

1990'lı yıllarda İzmir'de görülmeye başlayan yeşil papağanların daha rahat yuva kurabilmesi için Ege Üniversitesi Rektörlüğü Bahçesi'ndeki ağaçlara yuvalar konuldu.

Doğal yaşam alanları Güney Asya ve Afrika olan Yeşil Papağanlar son yıllarda İzmir'de sıkçı görülmeye başladı. İzmir'e nasıl geldikleri tam olarak bilinmeyen kuşlar Özellikle Bornova ve Buca'daki geniş bahçelerde yaşayıp çoğalabiliyor. Ege Üniversitesi Rektörlüğü Bahçesi'nde bulunan yeşil papağanların daha uygun bir yaşam alanı için de çoğalabilmeleri için yeni yuvalar belirlenen ağaçlara yerleştirildi. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, "Çevreye büyük önem veren anlayışımızla bu güzel kuşlarla birlikte olmak bizi çok mutlu ediyor. Geçtiğimiz dönemde de Baştankara kuşları için benzer bir çalışma yapmıştık" dedi. Hazırlanan kuş yuvaları bahçede uygun görülen ağaçlara asıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir'de üreyen kuşların çoğalmasını kolaylaştırmak için hayata geçirdiği proje kapsamında asılan yuvalar ile yeşil papağan ve diğer kuş türlerinin daha rahat çoğalması amaçlanıyor.

 

"BÖYLE BİR PROJENİN İÇİNDE BULUNMAKTAN MUTLUYUZ"

Ege Üniversitesi Rektörlük Bahçesi'nin çok büyük bir alan olduğunu ve geçmişe dayalı bazı özelliklerinin de bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, "Bahçe içerisinde özellikle son 10 yılda dikkatimizi çeken İzmir'in ve Türkiye'nin yerleşik hayvanlarından olmayan bazı papağan türlerinin bahçemizde rahatlıkla üreyebildiğini gördük. Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yumurtlama dönemini İzmir ve Türkiye olarak seçen kuşlar için bir projesi var o proje doğrultusunda bizim bahçemize yerleşen papağanlara yuva asma ve yumurtlama dönemlerinde onların çoğalmalarını kolaylaştıracak tedbirler almak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Biz böyle bir projenin içerisinde yer almaktan doğayı korumak adına bir adım atmaktan ve de bir anlamda Tabiat Tarihi Müzesi olan Botanik bahçesi olan bir kampüsün bu tür değişimlere ev sahipliği yaparak öğrencilerine uygulama alanı yaratmasından yerel idarelerle birlikte hareket etmekten dolayı mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ziya Çavdar ise Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu'nun önerisi ile projenin başladığını söyledi. Çavdar, "Yumurtlama dönemi İzmir'e denk gelen kuşların yumurtlayabileceği yaşayabileceği alanlar ile ilgili bir çalışma yaptık. Yaklaşık 425 civarında değişik kuşa göre bir kuş yuvası tespiti yapıldı. Bu araştırma hemen hemen sonuçlanmak üzere bu arada çok büyük bir mekan olan bu bölgede yeşil papağanlar ile ilgili bir çalışma yaptık. Şu anda onların yuvalarını yerleştiriyoruz. Bu şekilde kuş seslerinin artacağı mekânları çoğaltmak istiyoruz.

 

İZMİR'E NASIL GELDİKLERİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR

EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ortaç Onmuş ise Yeşil Papağanlarla ilgili bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek; "Yeşil papağanlar ülkemize 1990'ların başında geldiler. Ancak neden geldikleri yönünde elimizde kesin kanıtlar yok. Bilgilerimiz bize 1990'lı yılların başında Irak-Kuveyt Savaşı döneminde oluşan büyük petrol yangınları döneminde bu hayvanların geldiğine işaret ediyor. Büyük bir olasılık petrol yangınlarından kaçan papağanların ülkemize yerleşmesi. İkinci bir olasılık ise kaçak olarak hayvan ticareti yapan insanların yakalanmamak için ellerindeki çok sayıda papağanı serbest bırakması sonucu. Bunun ikisinden hangisinin doğru olduğunu bilmiyoruz. Ama doğru olan bir gerçek var yeşil papağanlar İzmir'e alıştılar. Özellikle Bornova bölgesinde ve Buca'da Hasan Ağa Bahçesi civarında da varlar. Burada üreyebiliyorlar. Göçmen kuş olmadıkları için de bu bölgelerde kaldılar bu da bizim için güzel bir şey" dedi.

YEŞİL PAPAĞANLAR İZMİRLİ OLDU
YEŞİL PAPAĞANLAR İZMİRLİ OLDU
YEŞİL PAPAĞANLAR İZMİRLİ OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2010 Salı 16:28:02
Güncelleme :16 Mart 2010 Salı 16:38:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?