29
Mayıs
2024
Çarşamba
BUCA - İZMİR

Buca'da KKKA paneli

İzmir'in Buca ilçesinde Belediye tarafından düzenlenen panelde, Kene ısırığı ile başlayan "Kırım Kongo Hemorojik Ateşi" hastalığı hakkında bilgi verildi.


Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen panele, konuşmacı olarak İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Şükran Köse katıldı. Kene ısırığı ile başlayan "Kırım Kongo Hemorojik Ateşi" hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Şükran Köse, hastalığın ilk kez Kırım'da görülmesi sebebiyle adına "Kırım Kongo Ateşi" denildiğini söyledi. Bilinen 850 çeşit keneden 30 tanesinin bu hastalığın bulaşmasında etkili olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Köse hastalık hakkında şu bilgileri verdi:
"Doğanın bozulan dengesi kenelerin artışında büyük rol oynuyor. Bu virüsün yaygınlaşmasında en önemli rolü oynayan hayvanlar tavşan ve kargadır. Avlanma yasaklarıyla çoğalan tavşanlar virüsün hızla yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Anızların yakılmasına getirilen yasak, toprakların nadasa bırakılmaması kenelerin çoğalmasındaki diğer etkenler olarak biliniyor" dedi.


Kenelerin olabileceği alanlara gidenlere tavsiyeler veren Dr. Şükran Köse, "Beyaz ağırlıklı giysiler giymek ve çorapları pantolonların içine sokmak alınacak tedbirlerden bazılarıdır. Bir de bu tür ortamlardan eve döndükten sonra vücudunuzu inceleyin. Eğer kene ısırığıyla karşı karşıya kalırsanız panik yapmadan, keneyi cımbızla çivi söker gibi çıkarın. Kenenin patlamamasına yani dağılarak kanının yayılmasına olanak vermeyin. Kanayan yarayı tentürdiyotla temizleyin. Bu işlemi yaptıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna gidin ve uzman yardımı alın. Keneyi vücudunuzdan çıkarmak için asla gaz yağı dökmeyin veya kene üzerinde sigara söndürmek gibi yanlış uygulamalar yapmayın. Eğer ısırma anında sağlık kuruluşuna yakın bir yerdeyseniz kenenin çıkarılması konusunda onlardan da yardım alabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, erken teşhis ve tedavidir" dedi.
Panel dolayısıyla Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy'a teşekkür eden Dr. Şükran Köse, "Hastalık konusunda halkımızın bilgilendirilmesine önem veriyorum. Bu olanağı bize tanıyan Başkan Cemil Şeboy'a da teşekkür ediyorum. Yerel yöneticilerimizin benzer etkinliklerle hastalığın tanıtımına katkı yapması, toplumda oluşan kene korkusuna çözüm olacaktır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 17:00:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?