20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇİĞLİ - İZMİR

Aydın: Birçok ülkeden iyi durumdayız

İzmir'de AK Parti Çiğli İlçe Teşkilatı'nın 3. olağan kongresine katılan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin Türkiye'ye yansımalarına ilişkin açıklamada bulundu. Türkiye'nin krizden en az şekilde etkilenmesi için çalıştıklarını belirten Bakan Aydın, "Ekonomik krize karşı birçok ülkeden çok daha iyi durumdayız" dedi.


ABD kaynaklı ekonomik krizin tüm dünyayı etkisi altına alabileceğini ancak hükümet ekonomi gündemini başından beri çok ciddiye alarak çalıştıklarını belirten Devlet Bakanı Mehmet Aydın, krizin Türkiye'yi 2001 yılında yaşanan krizde olduğu kadar derinden etkilemeyeceğini ifade etti. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne üyeliğiyle ilgili de görüşlerini dile getiren Bakan Aydın, kendisinin konuyla ilgili uzun zamandır yurtdışında görüşmeler yaptığını ve yetkililere Türkiye'nin dünya güvenlik sistemi içindeki önemli konumunu anlattığını ifade etti. EXPO 2015'te de aynı başarının elde edilebilmesi için çalıştıklarını belirten Bakan Aydın, "EXPO 2015'te neden aynı başarı alınamadı? Yerel anlamda güç birliği sağlamak zor oldu. Ayrıca tam karar verilmek üzereyken Türkiye'de iktidar partisinin kapatılması ile ilgili davanın kabul edildiği haberi oraya da ulaştı. Bunun etkisini orada görmek tabi ki bizi de derinden üzdü" dedi.

Demokrasilerde partilerin kapatılmasının belli gerekçeleri olduğunu ve laikliğin tek başına ele alınamayacağını ifade eden Bakan Aydın, "Demokrasiye rağmen laiklik, laikliğe rağmen de demokrasi diyemezsiniz. Din ve vicdan özgürlüğü umurunuzda olmadan demokrasi olmaz. Demokrasi laiklik özünü de içinde bulundurmalıdır. Sosyal devleti demokrasi ile birlikte düşünmek gerekir" diye konuştu. AK Parti'nin yoksul vatandaşlara kömür yardımı yaptığı için "fitre ve sadaka" kültürünü güçlendirdiğine ilişkin eleştirilerin de yanlış olduğunu vurgulayan Bakan Aydın, "Böyle bir şey yapılmıyor. Vatandaşın kömüre ihtiyacı varsa il yönetimine onun yanında olmasını söylüyoruz. Bu kömürlerin parası da verilen vergilerle karşılanıyor. Öyle sanıldığı gibi bir politika yok. Başından beri kendine güvenen bir hareket olduk. Bugün o güven on kat artmıştır. Hiç korkma, benden bu ülkenin laikliğine bir zarar gelmez. Hiç bir arkadaşımdan da gelmez" dedi.


Konuşmasında yerel seçimlere ilişkin görüşlerini de dile getiren Bakan Aydın, "İzmir'de rehavete kapılmak doğru olmaz. Daha çok çalışacağız. Muhafazakar demokrat olmanın fiili durumunu İzmir'de ortaya koyacağız. Yani kendi kültürel değerlerine, aile ve toplumsal değerlerine bağlı ama aynı zamanda sonuna kadar dünyaya açık bir görüş içinde olacağız. Yerel seçimlerde İzmir'i özellikle ciddiye alıyoruz" şeklinde konuştu.

BAKAN AYDIN'DAN CHP GENEL BAŞKANI BAYKAL'A YANIT
Kongre çıkışında basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Aydın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın önceki gün İzmir'den hükümete ekonomik krize karşı işbirliği çağrısında bulunmasına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi: "İşbirliği çağrısının detaylarını bilmiyorum. Ancak hatırlarsanız daha önce AB yasaları çıkması için ayrım yapmadan her partiyle temas kuralım dedik. CHP, Dışişleri Bakanımıza randevu vermedi. Açıkçası tam ayrıntıyı bilemiyorum ama ülkenin sorunlarıyla, sıkıntısıyla ilgili kimin ne fikri varsa açığız" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 17:49:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?