3
Mayıs
2024
Cuma
ÇİĞLİ - İZMİR
Belediye Sayfaları
Köy Sayfaları
Nufus
3.739.353
Yüz Ölçümü
11.973
İlçe Sayısı
31
Vali
Nufus
144.251
Yüz Ölçümü
130
Belediye Sayısı
3
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Çiğli Genel Bilgi

Çiğli Atatürk Organize Sanayi BölgesiEge Bölgesi’nde, İzmir İline bağlı bir ilçe olan Çiğli, doğusunda Bornova ve Karşıyaka, güneyinde İzmir Körfezi, batı ve kuzeyinde Menemen ilçesi ile çevrilidir. Çiğli, İzmir’i oluşturan ilçelerin başında gelmektedir. İlçe toprakları Yamanlar Dağı ile İzmir Körfezi arasındaki Gediz Nehri’nin yatağını oluşturan alüvyonlu bir ovada yer almaktadır. İki küçük vadi, tepeler ve kıyı ovası ilçe topraklarının arazi yapısını oluşturmaktadır. İlçenin Egekent, Güzeltepe, Evka Mahalleleri yamaçlarda; Köyiçi ile İstasyon gibi mahalleleri ise ovalarda yer almaktadır.

İlçe topraklarını Maltepe Deresi sulamaktadır. Yüzölçümü 130 km2 olan ilçenin 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 113.543’tür.

İlçede Akdeniz İklimi hüküm sürmekte olup, yazları sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Yıllık ortalama yağış 700 mm., ortalama sıcaklıklar, yaz ve kış dönemine göre 22-13 derecedir. İlçe bitki örtüsü bakımından oldukça yoksul olup, Evka-2 ile Egekent arasında kalan alanda, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nce servi, okaliptüs, çam ve akasya ağaçlandırması yapılmıştır. Ancak bu alanlar sık sık yangın geçirmiştir. Güğnümüzde kıyı kesimlerinde tuzcul bitkiler ile deniz börülcesi görülmektedir.

Çiğli, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları içerisinde olup, ekonomisi ticarete dayalıdır. İlçenin Evka mahalleleri Organize sanayi Bölgesi konumuna getirilmiştir. İlçe daha çok yerleşim alanıdır.

Çiğli adı, yöredeki bahçelere düşen çiğlerin fazlalığından ötürü verilmiştir. Çiğli’deki ilk yerleşim Köyiçi Mahallesi’nde başlamış, 1893 yılında Girit ve Yugoslavya’dan gelen göçmenler buraya yerleşmiştir. Ardından İzmir’in Yunan işgali sırasında İzmirliler buraya yerleşmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Lozan Antlaşması hükümlerine göre mübadele yoluyla Batı Trakya’dan gelen göçmenler de buraya yerleştirilmiştir. 1966 yılından sonra Muş-Varto, Erzurum-Hınıs depremlerinde zarar gören bazı aileler Güzeltepe ile Şirintepe Mahallelerine yerleştirilmiştir.

Karşıyaka ilçesi sınırları içerisinde yer alan iki köy ve on mahalle 1992 yılında yapılan bir düzenleme ile bir araya getirilmiş ve Çiğli ilçesi oluşturulmuştur.

İlçeye 10 km. uzaklıkta, Ege Denizi kenarında, İzmir Körfezi'nin kuzeyinde bulunan Gediz Nehri Deltası'nın bir bölümü üzerindeki Tekel Çamaltı Tuzlası’nın bulunduğu 8.000 hektarlık alan 1982 yılında Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası olarak tescil edilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.cigli-bld.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 14:36:59

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR