19
Mayıs
2024
Pazar
ÇİĞLİ - İZMİR

Çiğli Belediyesi'nde zorlu bağış iddiası

İzmir’de bir işadamı, Çiğli Belediyesi’nin kendisinden zorla bağış aldığını iddia ederken, Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut, kimseden zorla bağış almadıklarını aksine belediyenin zarara uğratıldığını söyledi.
İzmir’in Çiğli Belediyesi ile yaklaşık 10 yıldır çalıştığını belirten işadamı Mehmet Kıvradan, belediyenin kendisinden 6 milyar lira zorunlu bağış aldığını iddia etti. Bağışı vermek istemediğinde belediyeden alacağının kendisine ödenmediğini öne süren Mehmet Kıvradan, "Ben 32 yıldır İzmir’de iş makinası parçası satıyorum. Çeşitli kurumlarla ticari münasebetim var. Birçok belediye ile iş yaptım" dedi.
Çiğli Belediyesi ile yaklaşık 10 yıldır çalıştığını söyleyen Kıvradan, "Daha önceki dönemdeki yönetimler, borçlarını ödemeye gayret gösteriyordu. Belediyenin borçlar nedeni ile zor durumda olduğunu da biliyorum. Bu nedenle alacaklarımız için fazla sıkıştırmıyorduk. Ancak 28 Mart seçimlerinden sonra bizim alacaklarımızın ödenmesinde bazı problemler çıktı. Ben de bir işadamıyım. Sonuçta burası da bir ticarethane. Benim Çiğli Belediyesi’nden 23 milyar 470 milyon lira alacağım vardı. Belediyeye yedek parça vermişim. Bu konu ile ilgili olarak Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut’u ziyaret ettim. Başkan bana belediyenin çok zor durumda olduğunu borçları uzun vadeye yaymak zorunda olduklarını söyledi. Ancak bu şekilde ödeyebileceklerini söyledi. Bu şekilde görüşmemiz bitti. Aradan bir süre geçti. 26 Mayıs 2004 Perşembe günü evime haciz geldi. Evimdeki bütün eşyalar haczedildi. Belediye bana olan borcunu ödeseydi bu duruma düşmezdim. Ben haciz olayının hemen ardından belediyeye gittim. Başkan ile görüştüm. Başkan 23 milyar 470 milyon liralık alacağımı vermeleri için Çiğli Belediyespor’a bağış yapmam gerektiğini söyledi. Çok zor durumda olduğumu söyledim. Başkan, bağış yapmadığım takdirde alacağımın ödenmeyeceğini söyledi. Ben ’1 milyar lira gibi bağış yapabilirim’ dedim. Belediye başkanı 6 milyar lira bağış yapmadığım takdirde alacağımın ödenmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine alacağımı kurtarabilmek için 6 milyar lira zorunlu bağış yaptım. Bağış yapar yapmaz geriye kalan miktar bana ödendi" diye konuştu.
Makbuzun tarihinin bağış yaptığı tarihten 2 gün sonrası 28 Mayıs 2004 Cumartesi gününe kesildiğini belirten Kıvradan, "Ben bu durumu görünce derhal notere giderek tesbit ettirdim. Bununla ilgili hakkımı sonuna kadar arayacağım. Davayı kazanacağıma inanıyorum" dedi.
İşadamı Mehmet Kıvradan, zorla bağış alınan bir çok şirket bulunduğunu belirterek, "Ancak bu insanlar zaten zor durumda olan işleri bozulmasın diye seslerini çıkarmıyor" şeklinde konuştu.

"BAZILARININ SUYUNU KESTİK BU NEDENLE FERYAT EDİYORLAR"
Durumu yakından takip ettiğini ifade eden Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut ise şunları söyledi:
"Bu konu ile ilgili çok sayıda bürokratı seçimden sonra görevden aldım. Belediye zarara uğratılmış. Bizim belediyemize bu şahıslar aylık 20-25 milyar lira yedek parça veriyormuş. Bu nasıl iş anlamak mümkün değil. Belediyenin bu kadar aracı yok, bu kadar yedek parça nereye takılmış bir anlam veremedim. Her ay belediye kasasından tıkır tıkır ödenmiş. Biz gerekli incelemeyi başlattık. İçişleri Bakanlığı’na müracaat ettik. Soruşturma başlatıldı. Bu konu ile ilgili hukuki süreç başlamıştır. Belediye borç bataklığına saplanmış. Biz göreve geldiğimizde belediyenin aylık gideri 150-200 milyar liraydı. Toplam borç 32 trilyon. Belediyenin hali ortada. Borçları ödemek için çalışmalarımız sürüyor. Bazılarının suyunu kestik. Bu nedenle feryat ediyorlar. Yolsuzluk yapılmış. Müfettişler incelemelerini sürdürüyor. Yakında birçok kişinin ifadesi alınacak."
Zorla bağış iddialarının son derece yersiz olduğunu kaydeden Başkan Bulut, "Ben, bu kişileri tanımam etmem. Ne yemek yemişliğim vardır, ne de bir münasebetim. Ben kendilerinden rüşvet istemedim, avanta istemedim. Kendileri Çiğli Belediyespor’a bağış yapacaklarını söylediler. Gönüllü olarak yapmışlardır. Ben bu kişileri tanımıyorum" diye konuştu.
İZMİR - İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2004 Çarşamba 18:49:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?