29
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇİĞLİ - İZMİR

Esnaf yol mağduru

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), yol çalışmalarından mağdur olan Çiğli esnafının profilini çıkardı. Ege Üniversitesi'nin desteğiyle yapılan araştırmada, mağdur esnaf sanatkarın durumunun ve beklentilerinin belirlenmesi hedeflendi.


İESOB Başkanı Mutlu, yapılan hizmetlerden doğan zararın kamuya paylaştırılması gerektiğini söyledi. Mutlu, sıkıntı yaşayan esnafa maddi destekte bulunulmasını ve işlerin hızlandırılmasını da istedi. Çiğli'nin en işlek merkezi olan Anadolu Caddesi'nde Nisan ayından bu yana süren alt geçit ve yol çalışmaları, ilçe esnafını canından bezdirdi.


Yolun kapalı olması nedeniyle siftah yapamaz hale gelen esnaf, çalışmalar bittikten sonra da işlerinin düzeleceğinden umutsuz. Çünkü çalışmaların ardından ulaşım güzergahının da değişecek olması, cadde üzerindeki işletmelerin ticaret hacmini düşürecek.

 


Çiğli esnaf sanatkarının sıkıntısını yakından izlediklerini belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, yol çalışmalarından mağdur olan esnaf sanatkarların durumlarını doğru şekilde tespit edebilmek için bilimsel bir çalışma yaptıklarını açıkladı.


Ege Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yard. Doç. Dr. Engin Önen ve ekibine Çiğli'de anket yaptırdıklarını hatırlatan Mutlu, 'Bu çalışma, bölgedeki esnafın genel durumu, iş koşulları ve yol çalışmalarından etkilenme düzeyinin yanında, konuyla ilgili değerlendirmelerini ve beklentilerini tespit etmeye yönelik olarak tasarlandı. Proje kapsamında, bu konuda eğitim almış olan sosyoloji öğrencileri tarafından bölgedeki 408 esnafla yüz yüze görüşmeler yapıldı.

Yaptırdığımız çalışma bize çok önemli bilgiler veriyor. Rakamlar, bilimsel veriler esnafın bulunduğu zor şartları ayrıntısıyla açıklıyor. Zaten ilçe etrafında konuşlanan büyük alışveriş merkezlerinin haksız rekabetinden bunalan Çiğli esnafı, yol, kavşak çalışmaları ile artık iflas noktasına gelmiş durumda.


Elde edilen sonuçları Büyükşehir, Vilayet, ilçedeki belediye ve meslek kuruluşları ile paylaşacak, bölge esnafının bu süreci en az kayıpla atlatabilmesi için radikal tedbirler alınmasını isteyeceğiz" dedi.


Bu tür çalışmaların kamu yararına olduğunu kabul ettiklerini söyleyen Mutlu şöyle konuştu, "Kentsel yaşamda ortaya çıkan kamusal ihtiyaçlara yönelik çalışmaların zaman zaman bazı bedelleri ortaya çıkabilmektedir. Ancak genel yarara yönelik kamu hizmetlerinin tahribatının sadece belli bir kesim tarafından karşılanması adil değildir. Bu hizmetlerin vereceği zararları kamunun paylaşması daha doğru olacaktır. Çalışmalardan zarar görenlerin mağduriyetlerinin hafifletilmesi için kamu yönetimlerinden, kira yardımı, vergi indirimi veya ertelemesi, resmi kurumlara borçların ötelenmesi gibi tedbirler almalarını bekliyoruz"


İşletme sahipleri ile görüşmeye özen gösterilen anket çalışmalarından ilginç sonuçlar elde edildi.Anadolu Caddesi esnafının profilini ve beklentilerini belirlemek için yapılan çalışmaya göre, caddedeki işletmelerin çoğu kiracı, yüzde 70'i personel istihdam ediyor. Bu durum da ticaret yapamayan esnafın işini daha da zorlaştırıyor.
Görüşülen esnafın dörtte üçünün Çiğli'de oturması, kazandığını ilçede tüketmesi anlamına geliyor. Cadde esnafının kazancının düşmesi de, doğal olarak tüm ilçenin ticaret potansiyelini olumsuz etkiliyor. Bağ-Kurluların yarısından fazlası kuruma borcunu ödeyememiş durumda. Görüşülen esnafın dörtte birinin ise vergi borcu bulunuyor.


Caddedeki esnafın yüzde 92'si işlerinin olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Esnaf çalışmaların gerekli olduğuna inanıyor ancak mağdur işletmelere maddi destek verilmesini, vergi indirimine tabi tutulmasını, çalışmaların hızlandırılmasını, toz ve gürültünün önlenmesini, resmi kurumlara borçların ertelenmesini de bekliyor.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 17:24:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?