30
Mayıs
2024
Perşembe
ÇİĞLİ - İZMİR

Haşereyle mücadeleye 3.5 milyon YTL

Haşere ile mücadele çalışmalarını yılın tamamına yayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da sivrisinek larvası ile etkin mücadele için konut dışı alanlarda helikopterle ilaçlama yapacak. 5 ay sürecek olan havadan ilaçlama çalışmaları, Mayıs ayında başlayıp Eylül sonunda tamamlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu yılki haşere mücadele çalışmalarında toplam 3.5 milyon YTL harcayacak. 

Konut dışı alanlarda, insan elinin ulaşamadığı yerlerdeki sivrisinek üreme alanlarını hedef alan İzmir Büyükşehir Belediyesi helikopter ile havadan ilaçlama çalışmalarına ihale ile start verdi. Larva üremesine karşı daha etkin bir biçimde mücadele sağlanacak havadan ilaçlama çalışmalarına Mayıs ayı başlarında başlanacak. Helikopter ile ilaçlama Eylül dahil olmak üzere 5 ay boyunca aralıksız devam edecek. Konutların bulunmadığı alanlara havadan "biyolojik larvasit" uygulaması yapılarak sivrisineklerin üremesi önlenecek. Üreme alanları olarak tespit edilen Gerenköy, Bağarası, Maltepe, Foça tahliye kanalları, Balatçık- Kaklıç tahliye kanalları, Seyrek bölgesi Sazlıgöl ve tahliye kanalları, Bayındır, Subaşı-Selçuk arası (Küçük Menderes Nehri), havadan ilaçlanarak sivrisinek üremesinin önüne geçilecek. Havadan ilaçlama hazırlıklarının yanında, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından haşere mücadelesi için tüm yıl boyunca devam eden rutin çalışmalar da aralıksız sürdürülüyor. Kış aylarında da devam eden larvasit mücadelesini yaz aylarında daha etkin kılmak amacıyla, haşere ve sinekle mücadelede görev yapan 40 kişilik ekibe, Mart ayında 60 yeni filit işçisi takviye edildi. Böylece kent geneline dağılan ekipler, periyodik ilaçlama çalışmalarını daha da güçlenmiş haliyle sürdürürken, diğer yandan da havadan ilaçlama yapılacak. İnsan ve çevre sağlığının sürekliliği ve korunmasına büyük önem verdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kış ayları boyunca kapalı ve sulak alanlarda sürdürülen haşere mücadele çalışmalarının, havaların ısınmasıyla birlikte açık alanlarda yoğunlaştırılacağını kaydetti. 

İzmir'de 12 ay boyunca sürdürülen haşere mücadele çalışmaları kapsamında, kış aylarında özelikle kapalı ve sulak alanlarda larva mücadelesi için ilaçlama yapılıyor. Kış ayları için potansiyel üreme alanı olarak fosseptik, PTT menholü, sulu bodrumlar, kanal kapakları, ızgaralar ve sivrisineklerin üreme ortamı oluşturabileceği alanlar belirlenerek haritalandırıldı. Şehir genelinde 12 bölgede ekipler tarafından yapılan kontrollerle, yeni potansiyel üreme alanları da belirlenip bilgiler sürekli güncelleştirilirken, çalışmalar bu verilere göre yönlendiriliyor. Görevli ekipler kış aylarında 10 günlük periyotlarla tespit edilen bu noktaların tümünde larva mücadelesi için ilaçlama yaparak İzmir'i sineksiz bir yaza hazırladı. Yıl boyunca sürdürülen bu çalışmaların, sadece larva, sivrisinek için değil fare, böcek, karasinek ve benzeri haşereler için de yapıldığı belirtildi.İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca, yeni ilçe ve beldelerdeki haşere mücadele çalışmalarına da destek oluyor. 

İlçe ve ilk kademe belediyelerin ilgili birimlerine haşereyle mücadele hakkında teknik ve uygulamalı eğitimler veriliyor; ilaç ve ekipman desteğinde bulunuluyor. Son bir yıl içinde ilaçlama çalışmalarında kullanılmak üzere ilçe ve ilk kademe belediyelerine toplam 2 bin 500 litre larvasit, 8 bin 500 litre de erişkin sinek ilacı verildi. 

İlçe belediyelerine verilen ilaç desteği ve Büyükşehir Belediyesi haşere mücadele ekiplerince yürütülen ilaçlama çalışmalarında, 2007 yılı boyunca 5 bin 500 litre larvasit, 5 bin 600 litre erişkin sinek ilacı, 6 bin kilogram da fare ilacı kullanıldı.

.
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2008 Cuma 14:38:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?