16
Mayıs
2024
Perşembe
ÇİĞLİ - İZMİR

İZSU'dan İzmir'e 'yüzde 21' müjdesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl 301 milyon YTL olan toplam bütçe içindeki yatırımların payını, gelecek yıl için 374 milyon YTL'ye çıkardı. 2007 yılında yatırımlara bütçesinden yüzde 40.8 pay ayıran İZSU Genel Müdürlüğü, böylece yatırımlara bütçeden ayırdığı payı yüzde 24 oranında artırmış oldu. İZSU Genel Müdürlüğü'nün 2008 mali yılı teklif bütçesi ise toplam 715 milyon YTL. olarak hazırlandı. 

2007'nin hem Belediye hem İZSU yatırımları açısından yüksek tempoda geçen bir yıl olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2008'in ise pek çok yatırımın tamamlandığı, kentin gelişimine katkı sağlayacak sorunların çözümüne yönelik yeni projelerin start aldığı "çok önemli bir yıl" olacağını kaydetti. Başkan Kocaoğlu, "Kuracağımız biyolojik arıtma tesisleri ile küçük Menderes ve Gediz Havzaları'nı kirlilikten kurtarıyoruz. Sayfiye bölgelerindeki ilçe ve beldelerimizin denizlerine evsel ve sanayi atığı akışını engelleyeceğiz. Tahtalı Havzası'nda organik tarımı geliştiriyoruz. İlçe ve beldelerimizin yıllardır ihmal edilmiş altyapı sorunlarını çözmeye devam edeceğiz. Tüm hemşehrilerimin de gözlemlediği gibi, Büyükşehir Belediyesi olarak polemiklerden uzak; kentli ile barışık, hukuku ve genelin çıkarlarını gözeten; sosyal belediyeciliğe önem veren bir yerel yönetim anlayışı ile hizmet üretme, İzmir'in sorunlarını bir bir ele alıp çözme gayreti içindeyiz. Doğru olduğuna inandığımız bu tavırla çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Başkan Kocaoğlu, 2008'in, hem başlatılan yatırımların meyvelerinin alındığı, hem de yeni projelerin startının verildiği bir yıl olacağını sözlerine ekledi. 

İZSU Genel Müdürlüğü, toplum sağlığını korumak için su kaynaklarının kirlenmesini önlemek, metropol alan içinde sağlıklı ve yeterli su temin etmek, arıtmak, suyun dağıtımını sağlamak ve yeni su kaynakları bulmak amacıyla başlattığı çalışmalarını 2008 yılında da sürdürecek. Ayrıca su havzalarında organik tarım teşvik edilecek. Tüm bunlar için 2008 bütçesinden yaklaşık 53 milyon YTL.'lik harcama yapılacak. 

Bu kapsamda yeni belediye sınırlarında içmesuyu master planları hazırlanacak, Çamlı Barajı'nın hayata geçirilmesi için çalışmalar sürdürülecek. Çamlı Barajı inşaatı için 2008 bütçesinden 6 milyon 400 bin YTL. ayrıldı. Balçova Barajı Su Alma yapısı devreye girecek. Bunun için 3 milyon 500 bin YTL.'lik yatırım yapılacak. Tahtalı Mutlak Koruma Alanı'nda 42 hektarlık alanın ağaçlandırılması sağlanacak. Genişleyen belediye sınırları içinde yeni isale hatları, depo yapımı ve onarımları yapılacak. Kent içinde içmesuyu yatırımları da 2008 yılı programında. Bu kapsamda 22 milyon 515 bin 847 YTL.'lik yatırım yapılacak 100 kilometrelik içmesuyu şebekesi inşa edilecek. İZSU Genel Müdürlüğü 20 adet su kuyusu açacak. Bunun için 1 milyon 683 bin 833 YTL.'lik bütçe ayrıldı. Mevcut içmesuyu tesislerinin revizyonları yapılarak modernleştirilecek. Tarihi su yapılarının restore edilerek, kente kazandırılması çalışmaları devam edecek. Bunun için 15 milyon 700 bin YTL.'lik kaynak ayrıldı. 

İZSU Genel Müdürlüğü, sel baskınlarını önlemek, yağmur sonrası yaşanan problemleri azaltmak için başlattığı uygulamalara ağırlık verecek. Yağmursularının toplanarak uzaklaştırılması sağlanacak, çöp bariyerleri ile derelerle taşınan atıkların denize ulaşması engellenecek, ağaçlandırma projeleri ile dere havzalarında erozyon ve taşkınlar önlenecek. Bu kapsamda 160 milyon YTL.'lik yatırım yapılacak. Ayrıca yağmursuyu ve kanalizasyon şebekeleri birbirinden ayrılacak. Çalışma toplam 30 kilometrelik alanı kapsayacak. Bunun için toplam 19 milyon 340 bin YTL.'lik yatırım yapılacak. Dere yataklarına su ve teressübat bentleri yapılacak. Bunun için de 40 milyon 257 bin YTL.'lik kaynak ayrıldı. Dere ağızlarında biriken çöpü toplamak için 50 derede çöp bariyerleri yapılacak. Dere yataklarının temizlenmesine devam edilecek, mevcut kanal ve kolektör şebekelerinin tamir, bakım, onarım ve temizliği yapılacak. Bu kapsamda 18 milyon YTL:'lik harcama yapılacak. Kent içindeki kanal proje ve yatırımları için ayrılan kaynak ise 82 milyon 410 bin YTL. 

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin ömrünü uzatmak ve verimliğini artırmak için dördüncü fazın inşaatına başlanacak. 2008 yılında inşaat için bütçeden 10 milyon 200 bin YTL.'lik pay ayrıldı. Çamur Susuzlaştırma Ünitesi devreye girerken, çamuru kurutmak için sistem projelendirilecek. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi için 2008 yılı bütçesinden 12 milyon 650 bin YTL. harcanacak. İZSU Genel Müdürlüğü, 2008 yılında İzmir Körfezi'nin temizlenmesi ve korunması, körfeze kirlilik taşıyan su havzalarının rehabilitasyonu için yatırımlarını artıracak. Bu kapsamda Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ne su dengeleme havuzu ve kum tutucu inşaatı için fizibilite çalışması yapılacak. Derin Deniz Deşarj Hattı projelendirilmesi ve inşaatı işi için çalışma yapılacak, Gediz Havzası'nın geri kazanılması, beldelere yeni arıtma tesisleri kurulması ve Küçük Menderes Havzası'nın geri kazanılması da, İZSU'nun 2008 yılında gerçekleştireceği diğer çalışmalar arasında yer alıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve doğaya zarar vermeden temiz enerji elde edilmesi için İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi ve Harmandalı Deponi Alanı'nda elektrik santrali kurulması ve biyogazdan elektrik üretimi ile ilgili fizibilite çalışmaları yapacak. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi çıkış suyunun su ürünleri yetiştiriciliğinde, havza atıksu arıtma tesisi çıkış suyunun da tarımda kullanılması için fizibilite çalışmaları yapılacak. Atıksu arıtma tesisi çıkış çamurunun çevreye zarar vermeden uzaklaştırılması amacıyla çalışmalar yürütülecek. Çamur stok sahalarının üzerinin toprakla kapatılması, çamur stok sahalarının inşaatı ve Harmandalı Katı Atık Depolama alanlarının inşaatı ve işletilmesi çalışmaları yürütülecek. Böylelikle İzmir genelinde toplanan katı atıkların çevre sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde düzenli depolanması sağlanacak. Tüm bunlar için 8 milyon 367 bin YTL.'lik kaynak ayrılacak. Su kaçak oranını azaltmak için su kaçak ve kontrol projesi devam edecek. İlk kademe belediyelerinin yarısında sayaç bölgesi oluşturulup izlenecek. Genişleyen belediye sınırları içinde scada sistemi oluşturulacak. İçmesuyu hatlarının bakım onarım ve iyileştirilmesi yapılacak. Bunun için İZSU Genel Müdürlüğü bütçesinden 7 milyon 350 bin YTL.'lik harcama yapılacak. Abone sorunlarının en kısa zamanda ve etkili bir biçimde çözümünü sağlamak için kent bilgi sistemi çalışmaları da 2008 içinde artarak devam edecek. Su kalitesi ve güvencesi açısından müşteri memnuniyeti araştırması yapılacak. Abone arşivinin elektronik ortama geçirilmesi çalışmaları, arıza takipleri ve bilgi işlem hizmetlerinin iyileştirilmesine devam edilecek. Bunun için de İZSU bütçesinden 21 milyon 110 bin YTL.'lik pay ayrılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 14:24:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?