20
Mayıs
2024
Pazertesi
DİKİLİ - İZMİR

Aleviler, Dikili'de buluştu

İzmir’in Dikili ilçesinde buluşan aleviler ‘Barış, Demokrasi ve Emek Şenlikleri’nde ‘eşitlik’ mesajı verildi

Dikili İlçesi'nde düzenlenen Dikili Barış Demokrasi ve Emek Şenlikleri'nde konuşan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, “Farklı etnik, kültürel ve dinsel yapıya sahip insanlara eşit haklar tanınmadan ‘gelin kardeş olalım’ diyemezsiniz” dedi.


Dikili Barış, Demokrasi ve Emek Şenlikleri kapsamında düzenlenen Günbatımı Söyleşileri'nde Alevilerin sorunları ve beklentileri tartışıldı. ‘Barış Demokrasi ve Birarada Yaşam’ temasıyla düzenlenen söyleşiye Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Dikili Hacıbektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Dursun Dağdelen ve Emekli Öğretmen Hüseyin Çelik konuşmacı olarak katıldı. Turgut Öker, Alevilerin eşit koşullarda bir arada yaşama arzusu içinde olduklarını belirterek, “Tüm dünyada bir arada yaşam tartışılıyor. Ancak eşit koşullarda bir arada yaşam tartışılıyor. Türkiye'de ise hala eşit koşullarda yaşamdan söz edilmiyor” dedi.


Öker, 85 yıldır kimliklerini saklamak zorunda bırakılan ve 12 Eylül rejiminin baskısıyla tümden sindirilmeye çalışan Alevilerin artık eşit koşullarda bir arada yaşam arzusunda olduklarını söyledi. Alevilerin, haklarını aramak için seslerini yükseltmeye başladıklarını kaydeden Öker, Alevi nüfusun yoğun olduğu bölgelerde cami dayatmalarına ve zorunlu din derslerine tepki gösterildiğini ileri sürdü.
Alevilerin siyasal yaşamda da aktif görevler almalarının zamanının geldiğinin vurgulayan Öker, “Bu ülkede bütün parti liderleri Sünni. Kürtlerin, Sünnilerin kendi partileri var. Siyasette gizli bir ırkçılık uygulanıyor. Ancak, Cumhuriyet tarihi boyunca laikliğin bekçisi olarak görülen Aleviler siyasal yaşamda aktif değiller. Bu değerlendirmem ‘yeni bir siyasi parti isteği’ olarak algılanmamalı. Bizim isteğimiz Alevilerin artık karar mekanizmalarında yer almalarıdır” diye konuştu.(dha)

Radikal
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2008 Pazartesi 10:10:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?