24
Mayıs
2024
Cuma
DİKİLİ - İZMİR

Bademli Plajı S.O.S veriyor

Kıyı Koruma Kanunu hiçe sayılarak sahilden römorklar dolusu alınan kumlar Bademli Plajlarını bitiriyor. Deniz seviyesinden üç metre aşağıda olan Bademli köyü sular altında kalma tehlikesi yaşamaya başladı.

Yıllar önce 2-3 metre yükseklikte olan Bademli köyü plaj kumları, zamanla allına alına deniz seviyesine sıfır konuma geldi. Şu anda bile denizin biraz kabarması sonucu meydana gelen dalgalar sahil kenarında bulunan tesisleri geçip köy yoluna kadar ilerliyor.

Bademli Köyü Orta yaş üstü sakinleri; “Bizim gençliğimizde bu plajlarda 2-3 metre yüksekliğinde kum vardı. Kumların üzerine çıkmadan denizi göremezdik. Şimdi ise bu kumlar alına alına plaj deniz seviyesine indirildi. Alınan kumlar yenilenmiyor da. Yani, burada kum oluşmuyor. Köyümüz yapılan incelemelerde deniz seviyesinden 3 metre aşağıda olduğu tespit edildi. Deniz neredeyse köyümüze dolacak ve güzelim halk plajlarından eser kalmayacak dediler.

Bu konuda bazı duyarlı vatandaşlar tarafından, 3621 Sayılı Kıyı Koruma Kanunu’nun 6. maddesi gereği plajlardan kum alınmasının yasak olduğu halde, devamlı plajlardan kum alındığını ve en son olarak da İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu tarafından açılışı yapılan Yahşibey Kontinü Zeytin yağı tesisleri için Bademli plajlarından römorklar dolusu kumun alınarak Yahşibey Köyü yollarına döküldüğünü belirterek, “yetkililerin bu kum talanına dur” demeleri istendi.

Ünal Elitaş-Kenthaber/Dikili
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2005 Pazartesi 10:44:23
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 11:47:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?