24
Mayıs
2024
Cuma
DİKİLİ - İZMİR

Çiftiye 69 gebe düve dağıtıldı

DAMIZLIK SÜT SIĞIRI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ

İzmir'in Dikili ilçesinde, geliştirilen bir proje kapsamında besiciye gebe düve dağıtımı yapıldı. Bu yıl ikinci kez düzenlenen damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesinin dağıtım töreni Dikili Belediyesi alanında Dikili Kaymakamlığı tarafından gerçekleştirildi.

Dikili Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, Dikili İlçe Tarım Müdürü Ali Ateş, Jandarma Garnizon Komutanı Erdal Kısa, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mesut Aktürk ve Dikili Malmüdürü Ali Karapınar'ın da hazır bulunduğu dağıtım sırasında köylülerin oldukça heyecanlı oldukları gözlendi.

Konuyla ilgili bilgi veren Dikili Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, şöyle konuştu: "Son derece yararlı geçen bu projenin ilkinde 21 kişiye 42 tane gebe düve dağıtmıştık. Bunların ilk doğumları geçen yıl gerçekleşirken bu yıl ikinci doğumları gerçekleşiyor. Bu hizmetten köylümüz oldukça memnun kaldı. Biz de üretimden memnunuz. Köylülerimiz günlük ortalama 25 -30 kilo süt alıyor. Bunun sonucunda köylünün talebi de arttı. Geçen yıl 21 kişiye dağıtım yapılırken bu yıl rakam 33 oldu."

Amaçlarının süt sığırı yetiştiriciliğini geliştirmek, süt verimini artırmak, sığır ırkının düzeltilmesi ve üretimde modernizasyon olduğunu belirten Karamehmetoğlu, Bahçeli, Kıratlı, Kızılçukur ve Gökçeağıl köylerinde modern süt depolama merkezleri oluşturulduğunu, kanunlara uygun kaliteli süt toplanmasını sağladıklarını belirtti.

Dikili Kaymakamı Karamehmetoğlu, sonuçları gördükten sonra daha da çok müracaat olacağını sandıklarını belirterek "Çünkü, ödeme planı çok güzel, getirdiğimiz hayvanlar iyi, eğer vatandaşta ilgili olursa iyi bir gelir kapısı olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Dikili İlçe Tarım Müdürü Ali Ateş de, bu projeye toplam 50 kişinin müracaat ettiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bazılarını elemek zorunda kalmıştık. Çünkü, aranılan şartlarda yeşil kartlı olunması, sosyal güvencesi olmaması gerekiyor. Eleme sonrasında toplam 33 kişi kaldı. Bu 33 kişinin 30 tanesine 2'şer tane, 3 tanesine 3'er tane olmak üzere toplam 69 tane gebe düve satın aldık. Bu projeyi biz Mart-Nisan gibi düşünüyorduk ama Türkiye'deki damızlık hayvan fiyatlarının yüksek olmasından dolayı biraz bekledik. Şimdi fiyatlar istediğimiz seviyelere indi. Trakya'dan, İzmir Kemalpaşa'dan, Denizli'den muayene ve kabul komisyonumuz ile veteriner hekim arkadaşlar dolaştılar hayvanları seçtiler, kanlarını aldılar, Brusella testlerini yaptılar. Hastalıklardan ari olduğu raporları alınıp gebelikleri kontrol edildi. Bugün toplam 7 merkezde 33 vatandaşa 69 hayvan dağıtacağız. Herhangi bir soruna, bir ölüme karşı 1 yıllık hayvan hayat sigortalarını yapacağız."

200'E YAKIN YENİ MÜRACAAT VAR

Projenin toplam 350 bin lira gibi bir bütçeyle gerçekleştirildiğini söyleyen İlçe Tarım Müdürü Ali Ateş, "Bunların geri ödemesi de oldukça uygun planlandı. İki yıl hiç ödemesiz ondan sonraki 6 yılda faizsiz olmak üzere toplam 8 yılda geri ödeme imkanı sağlandı. Böyle olunca da şu an bizde bekleyen 200'e yakın yeni müracaat var" dedi.

DAMIZLIK SÜT SIĞIRI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ
DAMIZLIK SÜT SIĞIRI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ
DAMIZLIK SÜT SIĞIRI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ
DAMIZLIK SÜT SIĞIRI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ
İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2010 Cuma 10:24:00
Güncelleme :11 Haziran 2010 Cuma 13:01:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?