17
Mayıs
2024
Cuma
DİKİLİ - İZMİR

Dikili'de barış ve dostluk rüzgarı esti

Kordon Yolu girişinden başlayan şenlik yürüyüşüne, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Çandarlı Belediye Başkanı Hasan Aksoy, yazar İlhan Selçuk, Hikmet Çetinkaya, Demirtaş Ceyhun, Hidayet Karakuş, Ataol Behramoğlu, Mustafa Kul, Tuğrul Keskin, Veysel Çolak, Nevzat Çelik, Ahmet Telli, Yücelay Sal, Nesimi Aday, Vecdi Erbay, ünlü sanatçı Suavi ile çok sayıda şair, ressam, heykeltıraş, fotoğraf sanatçısı, bilim adamı ve vatandaş katıldı. Dikili Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan festival yürüyüşünün ardından, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın şenlik açılış konuşması yaptılar.

Başkan Özgüven, konuşmasında şenliği, barışa ve demokrasiye adadıklarını belirterek, "Yeni bir barış ve demokrasi şenliğiyle yola çıktık.10 yıldır kesintiye uğrayan şenlikleri, Türkiye’de 10 yılda bir yapılan darbelere benzetiyorum. 1960’lı, 1970’li yıllarda Türkiye’de demokrasi kesintiye uğramıştı. 10 yıldır kesintiye uğrayan barış ve demokrasi şenlikleri bir daha hiç bitmemek üzere sonsuza dek yeniden yaşatılacak. Dikili’yi şenlendirecek, canlandıracak, dost insanları bir araya getirecek" dedi.

Türk-Yunan dostluğunun temellerinin Dikili’de gerçekleştirilen festivallerde atıldığını dile getiren Özgüven, Midilli’yle birlikte gerçekleştirilen etkinliklerde, denizi ortak kullanmasını öğrendiklerini bildirdi. Kendilerine zamanında "vatan haini" diyenlerin bugün bu dostluğu geliştirmeye çabaladıklarını kaydeden Özgüven, barıştan ve hukuktan yana olduklarını ve barışı kovalamayı sürdüreceklerini, Ege’yi dostluk denizine dönüştüreceklerini söyledi.

SHP Genel Başkanı Karayalçın da, bu bağlamdaki şenlik kavramını Dikili’de Osman Özgüven sayesinde duyduğunu belirterek, "Yalnızca güzellik yarışmalarının yapıldığı festivaller var. Ürünlerin tanıtıldığı şenlikler yapılmakta. Hiç kuşkusuz bir yörenin üretimini, ürününü tanıtmayı saygıyla karşılamak gerekir. Ancak insanlar yalnızca güzelleri seçmek düşüncesiyle bir araya gelmek durumunda olmamalılar. Şenliklerin yalnızca güzellik yarışmalarından oluşmadığını, ürün tanıtımının ötesinde ülkenin sorunlarının tartışıldığı bir alan olabileceğini duyduk, gördük. Osman Özgüven gösterdi bize. Dikili’nin en büyük farkı bu oldu. Hem şenlik var, hem de yurttaşlarımız bir araya gelerek ülke sorunlarını tartışabiliyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, "Barış ve Demokrasi Karikatür" adlı serginin açılışı gerçekleştirilirken, Sempati Cafe’de de Mehmet Ali Alabora, Celal Başlangıç ve Vecdi Sayar’ın katıldığı "Dünya Barışı ve Türkiye’de Barış Hareketi" konulu panel ile KESK Başkanı Sami Evren’in yönettiği Mustafa Öztaşkan, Alaattin Dinçer, Süleyman Çelebi ve Sezai Temelli’nin katıldığı "Küreselleşme, Özelleştirme, Sendikasızlaştırma, Mesleksizleştirme" paneli verildi. Liman Konser Alanı’nda da ünlü sanatçı Suavi sahne aldı.

Dikili Barış ve Demokrasi Şenliği’ndeki etkinliklere, Ege Barış ve İletişim Derneği 2. Başkanı Bülent Tanık, Midilli Eski Belediye Başkanı Stratis Pallis, Ayatsu Eski Belediye Başkanı Apostolos Komanikos, Midilli Belediyeler Birliği ve Petra Belediye Başkanı Stelyos Pavlis, Stratis Pothos, Nelli Chatzidaki, İzmir CHP Milletvekili Hakkı Ülkü, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yazarlar; İlhan Selçuk, Demirtaş Ceyhun, Duygu Asena, Deniz Türkali, Işıl Özgentürk, M. Ali Alabora, Celal Başlangıç, Vecdi Sayar, Hidayet Karakuş, Hüseyin Yurttaş, Bekir Yurdakul, şairler; Tuğrul Keskin, Ataol Behramoğlu, Sina Akyol, İsmail Mert Başat, Orhan Aklaya, Mehmet Çetin, Nevzat Çelik, Namık Kuyumcu, Asuman Susam, Veysel Çolak, Ahmet Yıldız, Arife Kalender, Yusuf Alper, Ahmet Telli, Yılmaz Odabaşı, Yücelay Sal, Olcay Özmen, Hayri Kako Yetik, Dinçer Sezgin, Halim Yazıcı, Dedocan, Şevket Karakış, Muzaffer Kale, Fergun Özelli, ve ünlü sanatçılar; Süavi, Arif Sağ, Belkıs Akkale, Tolga Sağ ve Edip Akbayram ile çok sayıda ressam ve fotoğraf sanatçısı katıldı.

iha-dikili
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2004 Pazartesi 10:37:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?