31
Mayıs
2024
Cuma
GAZİEMİR - İZMİR

Folik asit eksikliğine dikkat

Spina Bifidalılar ve aileleri için sosyal ve psikolojik destek sağlamak, hamilelik öncesi folik asit vitamini eksikliğinden kaynaklanan bu hastalık hakkında insanları bilinçlendirmek amaçıyla çalışan Spina Bifida Derneği ve Gaziemir Inner Wheel Derneği, hastalık hakkında uzman doktorlarla birlikte Spida Bifida gönüllülerini eğitecek konferans düzenledi.


"Omurga arasındaki açıklık" anlamına gelen Spina Bifida hastalığı her yıl 5 bin bebeğin ölümüne, felçli doğmasına ya da hayatını ameliyat masalarında geçirmesine yol açıyor. Spina Bifida Derneği Başkanı Nurdan Anlı kendisinin de böyle bir hastalıktan 15 yıl öncesine kadar haberinin olmadığını ancak çocuğunun bu hastalıkla doğması sonucu hastalık hakkında bilgilendiğini ve insanları bilinçlendirdiğini ifade etti. Anlı bu hastalığın önüne geçilebilmesinde toplumun bilinçlenmesinin birinci öncelik olduğunu vurguladı. Gaziemir Inner Wheel Derneği Başkanı Gülseren Üser de bu konuda bilinçlendirme çalışmalarının artarak sürdüğünü söyledi. Konferansta konuşan Prof. Dr. İbrahim Ulman ve Prof. Dr.Saffet Mutluer Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde Spina Bifida polikliniğinin bulunduğunu ve bu polikliniklerde de insanlara yardımcı olmak için çalıştıklarını ifade ettiler. Bu hastalık sonucunda bacaklar, idrar kesesi ve kalın bağırsaklara giden sinirlerin çalışamayacağını ve yaşam boyu sürecek felçlerin görülebileceğini söyleyen uzmanlar folik asit vitamininin hamilelikten önce tüketilmesi gerektiğini çünkü hamile kalınıldığını öğrendikten sonra bebeğin omuriliğinin oluşmuş olacağını söylediler.


FOLİK ASİT VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR ?
Konferansta folik asitin brokoli gibi yeşil yapraklı taze sebzeler, ahududu, böğürtlen, portakal, baklagiller, ayçekirdeği, fıstık, ceviz, süt ürünleri ve mayalanmış yiyeceklerde bulunduğuna dikkat çekildi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 15:40:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?