25
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİEMİR - İZMİR

Zor bir bütçe yılı olacak

GAZİEMİR BELEDİYESİ 2009 YILINI DEĞERLENDİRDİ

Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kapucu, geçmişteki yönetimlerin hatalı icraatları ile borç yükünden kaynaklanan sorunlar yüzünden bu yılın ‘zor bir bütçe yılı’ olacağına vurgu yaparak; “Ancak buna sığınmıyoruz. Bu yükün altından kalkarız” dedi.

Gaziemir Belediyesi’nin Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve CHP Grup Başkanvekili Savaş Kapucu, 2009 yılını değerlendirdi.

Belediye olarak geçmiş dönemin hatalı yönetiminden kaynaklanan ‘zor bir bütçe yılı’ geçireceklerini ifade eden Kapucu, Gaziemirlilerden sabır ve destek istedi. Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un 29 Mart Yerel Seçimleri’nde tarihi bir başarı göstererek zafere ulaştığını dile getiren Kapucu, “Bu başarıya sevinemeden ağır bir borç yükünü kucağımızda bulduk. Ancak, buna sığınmıyoruz. Biz başarılı olmak zorundayız. Bu yükün altından kalkacağımızdan eminiz” diye konuştu.

31 Mart 2009 itibari ile belediyenin eski yönetiminden kalan borç miktarının 12 milyon 43 bin 51 lira olduğunu dile getiren Kapucu; “Bu rakam; 2008 yılı Mart ayından bile kalan, faturası kesilip o tarihe kadar ödenmemiş borçlar, 2009 yılında bazı işler için kesilmiş faturalardan oluşan bütçe emanetlerine alınmış rakamlar, çeşitli teminatlar, Vakıf Bank’tan alınan iki kredi ile İller Bankası’ndan alınan borçların toplamıdır” şeklinde konuştu.

Buna ek olarak belediye şirketi Gazi-Bel’in vergi, sigorta, işçi alacakları gibi toplam 4 milyon 989 bin lira borcu olduğuna da işaret eden Kapucu, Gaziemir’e bağlanan Sarnıç Belediyesi’nden de 1 milyon 100 bin lira ilave yük geldiğini kaydetti. Kapucu, “Bunları alt alta koyduğumuzda 18 milyon liradan fazla bir borcu devraldık. Gaziemir Belediyesi ilk anda hacizle karşı karşıya kaldı. İlk etapta 31 Mart 2009 itibari ile 23 milyon 565 bin 784 lira bütçeye çevirebilmemiz adına kaynağa ihtiyacımız vardı. Çok ciddi tasarruf önlemler aldık. Çalışanların ve kurs öğretmenlerinin maaşlarını ödemeye gayret gösterdik. Bugün için borcu 3 milyon 189 bin 407 liraya geriletmeyi başardık” dedi.

Kapucu, ayda kadrolu belediye işçilerine ortalama 86 bin, memur personele ortalama 197 bin, sözleşmeli personele 84 bin, temizlik işleri başta olmak üzere diğer işler için toplam 1 milyon 250 bin lira aylık bütçeyi döndürmek zorunda olduklarını söyledi. Kapucu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bütçeyi döndürebilmek, bu bütçe olanaklarıyla çok zor. Bunu Gaziemir’de yaşayan herkesin çok iyi bilmesi ve Gaziemir Belediyesi’ne biraz daha sabır göstermesini diliyorum. 2010 yılı belediyeler açısından gerçekten çok zor olacak. Bu yüzden herkesin bize daha fazla yardımcı olmasını umut ediyorum”

İLLER BANKASI PAYI DÜŞTÜ

Yetki ve sorumluluk alanları genişlemesine rağmen, bunun bütçe olanaklarına yansımadığını hatırlatan Kapucu, iki belediyenin bütçesinin aynı şekilde tek belediyede birleşmediğini belirtti. İller Bankası’ndan son 9 ayda tahakkuk eden 6 milyon 846 bin liralık payın, kredi taksitlerinin kesilmesi nedeniyle 4 milyon 742 bin liraya indiğini dile getiren Kapucu, “Bu rakamdan da önceki dönem alınan Vakıfbank’ın iki ayrı kredisi için 900 bin lira kesildi. Böylece bu gelirimiz yarıya inmiş oldu. Yani son 9 ayda 6,5 milyon lira kaynağımız olacakken, kesintiler yüzünden 3 milyon 842 lira alabildik” şeklinde konuştu.

Geçmiş yönetimin aksine gerçekçi bütçe hazırladıklarını söyleyen Kapucu, sözlerini şöyle tamamladı: “Eski yönetim 2009 bütçesini 27 milyon 457 lira olarak tahmin etmişti. Bu bütçe elbette tutturulamadı. Kesin hesap 22 milyon 397 lira olarak kapandı. Bu kesinleşen bütçenin 4 milyon 645 lirası ise tek arsadan elde edildi. Bu satış belediyenin öz kaynağını paraya çevirmeseydi ve ancak bir kere alınacak bir gelirdi. Bunu düşerseniz gerçekleşen bütçeniz 17 milyon 752’dir. Biz yeni belediye yönetimi olarak çok gerçekçi bir bütçe oluşturduk. 2008 yılındaki tahminin biraz üzerinde bir artışı öngördük. Borçlanmaya karşı bir yönetim değiliz. Ancak siz 16-17 milyon lira bir bütçeye sahip iseniz 18 milyon lira borçlanamazsınız. Bunu yaparsanız bütçenizi çökertirsiniz. Geçmiş yönetimin de yaptığı budur. Gaziemir Belediyesi önceki yönetimin yaptığı hatalar neticesinde borç batağına düşürecek, zor döndürülecek bir belediye haline getirilmiştir. Biz bunlara sığınmıyoruz. Tecrübeli belediye başkanımızın yönetimi altında ekip anlayışı içerisinde bu yükün altından kalkarız. Gaziemirliler bize destek versin ve izlemeye devam etsin”

GAZİEMİR BELEDİYESİ 2009 YILINI DEĞERLENDİRDİ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2010 Perşembe 13:12:01
Güncelleme :7 Ocak 2010 Perşembe 16:33:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?