20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜZELBAHÇE - İZMİR

Urla'ya arıtma tesisi

Çevre sorunları ile boğuşan Urla'ya 'hayat öpücüğü' İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden geldi. 

İlçeye 2 arıtma tesisi kazandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma alanlarında yaptığı düzenlemelerle de görenleri şaşırtıyor. Yapımı tamamlanarak işletmeye alınan Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kampüsü içindeki biyolojik atıksu arıtma tesisi görenlere parmak ısırtıyor. Yüzde 40 inşaat seviyesinde iken Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden bir protokolle devralanın tesis, 6 ay gibi kısa sürede tamamlandı. Yeni cihazlar alınıp monte edildi, çevre düzenlemesi yapıldı, arıtma tesisine giden yol asfaltlandı. 4 bin 500 metrekarelik alan ağaçlar, bitkiler ve mevsimlik çiçeklerle donatıldı. Peyzaj düzenlemesi ile çimlendirilen alana 145 adet turunç, zeytin, ağaç hatmi, palmiye, diş budak , kurt bağırı ağacı, kuş dili, kartopu, ardıç, pitos, gül, zakkum gibi 300 adet çalı grubu bitki ve bin adet mevsim çiçeği dikildi. 

710 bin YTL.'lik yatırımla kampüsün içinde adeta bir mesire alanı yaratan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tesisi işletmeye aldı. 3 aylık deneme süresinin ardından geçtiğimiz günlerde tesisin çıkış suyu, kalitesini tescillemek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderildi. Yüksek Teknoloji Entitüsü'nün evsel atıklarını arıtıldığı tesise, önümüzdeki süreçte Gülbahçe ve İçmeler'in de atıksuyu da gelecek.
22 bin 500 nüfusa göre planlanan Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, kum tutucular, dengeleme havuzları, tambur ızgara yapısı, havalandırma havuzları, çökeltme havuzları, filtre besleme havuzu, arıtılmış su havuzu, çamur yoğunlaştırma ve idari binalardan oluşuyor. Tesiste elektronik kontrol sistemi de bulunuyor. Sistem bilgisayar üzerinden denetleniyor ve kontrol edilebiliyor. Yüksek Teknoloji Enstitüsü, tesisten çıkan suyu, kampus içindeki bitki ve ağaçların sulamasında kullanacak. Böylelikle yaz aylarında su sıkıntısı nedeniyle kuruyan bitki ve ağaçlar, yeşerip büyüyecek. 

Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Urla'da yapımını sürdürdüğü biyolojik atıksu arıtma tesisi de kısa sürede yüzde 20 inşaat seviyesine ulaştı. Tesis ünitelerinin betonları döküldü, kolon kirişleri hızla yükseliyor. İnşaatın Nisan ayında tamamlanması, tesisin ise 2009 yılı başında hizmete alınması planlanıyor. Urla'da atıksular kanalizasyon şebekesi ile bir noktada toplanarak derin deşarjla denize verilen atıksular, arıtma tesisinin kurulması ile birlikte arıtıldıktan sonra “temiz” olarak denize verilecek. Böylelikle ilçede büyük bir çevre sorunu da çözümlenmiş olacak. 4 milyon 390 bin YTL'ye mal olacak tesis Urla Merkez, İskele, Çeşmealtı, Kalabak ve Zeytinalanı bölgelerinin atıksularını arıtacak. Azot ve fosfor arıtımını içeren uzun havalandırmalı ileri biyolojik aktif çamur sistemine göre dizayn edilen biyolojik arıtma tesisi, saniyede 250 litre atıksu arıtacak. Tesiste kaba ızgara-burgulu pompa, ince ızgaralar-havalandırmalı kum tutucu, fosfor gideren anaerobik havuzlar, havalandırma havuzları, çökeltme havuzları, ultraviyole dezenfeksiyon ünitesi, geri devir ve fazla çamur terfi merkezi, mekanik çamur yoğunlaştırma ve çamur susuzlaştırma üniteleri bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 11:55:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Erol Gökmen IP: 85.108.232.xxx Tarih : 17.06.2008 15:10:08

Sn.Başkan Aziz Kocaoğluna Kendi adıma teşekkürler.Başarılarınızın devamını diliyorum.Sizin gibi şaibesiz çalışanlara ihtiyacımız var.Demekki verdiğimiz OY boşa gitmemiş.Boşa giden Oy'lara yazık.