4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜZELBAHÇE - İZMİR
Belediye Sayfaları
Köy Sayfaları
Nufus
3.739.353
Yüz Ölçümü
11.973
İlçe Sayısı
31
Vali
Nufus
19.255
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
5
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Güzelbahçe Genel Bilgi

GüzelbahçeEge Bölgesi’nde, İzmir İli’ne bağlı bir ilçe olan Güzelbahçe, kuzeyinde İzmir Körfezi, doğusunda Narlıdere ve Konak, güneyinde Menderes ve Urla, batısında yine Urla ile çevrilidir. İzmir’in merkezine 24 km. uzaklıkta olan Güzelbahçe düzlük bir alanda yer almaktadır.

İlçe topraklarını Yağçayı deresi, Narlıdere ve Çamlıçay deresi sulamaktadır. Ege Denizi’ne 6,5 km. uzunluğunda kıyısı bulunmaktadır. İlçenin 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım Sonuçlarına göre; toplam nüfusu 18.190’dır.

İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürmekte olup, yazları sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer.

İlçenin ekonomisi balıkçılık, tarım, hayvancılık ve ticarete dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında narenciye, zeytin ve üzüm gelmektedir. Ayrıca sera çiçekçiliği yapılmaktadır. Kıyı kesimlerindeki halkın başlıca gelir kaynağı balıkçılıktır. İlçede iki balıkçı barınağı vardır. Köylerde küçük ve büyükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır.

İlçede büyük sanayi kuruluşu olmamakla birlikte, kemik unu, elektro-bobinaj, boya, baharat, madeni eşya, elektrik malzemesi, zeytinyağı fabrikaları ile tekstil kuruluşları bulunmaktadır.

İlçenin ilk çağlara ait tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte İzmir ve Güzelbahçe’nin çevre tarihi göz önüne alındığında yöre, MÖ.1200’den sonra İon göçü sırasında yerleşime sahne olmuştur. Antik Çağ İonia bölgesinin önem kazandığı yörede Lydialılar, Persler, Makedonyalılar, Pergamon Krallığı, Romalılar ve Bizanslılar hakim olmuşlardır.

Malazgirt Savaşından sonra Türkmen boyları buraya yerleşmiş, Çakabey bir süre yöreye egemen olmuştur. Aydınoğulları 1310 yılında yöreyi ele geçirmiş, 1334’te Haçlılar buraya kısa bir süre ele geçirmişler, Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı topraklarına katılmışsa da Ankara Savaşı’nda (1402) Timur’a yenilmiştir. Timur tarafından Dikili yöresi yeniden Aydınoğullarına verilmiş, bir süre Haçlıların yönetiminde kalmış ve 1426’da kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı döneminde küçük bir yerleşim olan Güzelbahçe’de Rum ve Türklerden oluşan bir halk yaşıyordu. Girit’in Osmanlıların elinden çıkmasından sonra burada yaşayan Türkler 1893’te Güzelbahçe’ye yerleşmişlerdir. I.Dünya Savaşı’ndan sonra İzmir ile birlikte Yunan işgaline uğramış, 12 Eylül 1922’de de bu işgal sona erdirilmiştir.

Konak İlçesine bağlı iken 1992’de Narlıbahçe olarak, 1994’de de Narlıdere ve Güzelbahçe olarak ikiye bölünmüş ve ilçe konumuna getirilmiştir.

 


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.guzelbahce-bel.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 15:01:05

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR