29
Mayıs
2024
Çarşamba
KARŞIYAKA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Filme gerçeğe dönüştü

Koruyucu aile konulu tanıtım filmi hazırlayan prodüktör Osman Korkmaz önce küçük kızın, iki yıl sonra da kardeşinin koruyucu ailesi oldu .

İzmir Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu İl Müdürlüğü için 'Koruyucu Aile' konulu bir tanıtım filmi çekerken tanıdıkları Bahar'ın (4.5), 2 yıl önce koruyucu ailesi olan Osman-Filiz Korkmaz çifti, bu kez de Bahar'ın ağabeyi Yaşar'ı (8) istedi. Korkmaz çifti, Yaşar'ı kaldığı Karşıyaka Çocuk Yuvası'ndan koruyucu aile olarak alıp sıcak yuvaya kavuşturdu. Birbirlerine kavuşunca büyük sevinç yaşayan iki kardeş, anne-baba dedikleri Korkmaz çiftiyle mutlu bir hayat sürüyor.

18 YILLIK EVLİ
İzmir'in Hatay semtinde yaşayan 18 yıllık evli Korkmaz çifti, tedavilerine rağmen çocuk sahibi olamadı. 2 yıl önce ise koruyucu aile sayısını artırmak amacıyla harekete geçen Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, uygulamayı özendirici hale getirmek için bir film hazırlatmak istedi. Filmi hazırlamayı prodüksiyon şirketi sahibi Osman Ekrem Korkmaz kabul etti. Korkmaz, çocuk sahibi olamadığından habersiz olan kurum yetkilileriyle yaptığı görüşme sonucu filmi hazırlamaya başladı.

ÇOK ETKİLENDİ
5 kişilik ekibiyle Karşıyaka, 80. Yıl ve Adem Dertsiz Çocuk Yuvası'nda çekim yapan Korkmaz, koruyucu ailelerle görüştü. Çekim sırasında çocukların sevgiye muhtaç halinden etkilenen Osman Korkmaz, eşi Filiz Hanım'a koruyucu aile olmayı önerdi. Çift, 15 gün düşündü, daha sonra da kararını verdi. Çocukları çok seven çift, boş bir odaya yeni konuk alma kararı ile Karşıyaka Çocuk Yuvası'na gitti. Yuva yetkilileriyle görüşen Korkmazlar, uygulamadan yararlanmak istediklerini söyledi.

SIKI ARAŞTIRMA
Haklarında araştırmalar yapılan Korkmaz çifti, koruyucu aile olmaya uygun bulundu. Bir kaç kez Karşıyaka Çocuk Yuvası'nı ziyaret eden çift, diğer 5 kardeşi devlet koruması altında olan 2004 doğumlu, Bahar'ı seçti. Bahar da kendisi için hazırlanan odasında mutlu bir yaşama başladı.
Küçük kızı 2 yıl önce koruyucu ailesi ile buluşturan bu tesadüf, 29 Mayıs 2007'de Yeni Asır'da, "Film gibi" manşeti ile kamuoyuna duyuruldu. Aileye katılan Bahar, Korkmaz Ailesi'ne 18 yıldan sonra neşe getirdi.

GEREKEN YAPILDI
Aile, Bahar'ın yine yurtlarda bulunan 5 kardeşinden ayrı yetişmemesi için gerekeni yaptı. Haftada bir gün koruyucu ailesiyle Karşıyaka Çocuk Yuvası'na giden Bahar, buradaki ağabeyi Yaşar'ı görüp özlem gideriyordu. Birlikte sinamaya gidiyorlar, paklarda oynayarak mutlu bir gün geçiriyorlardı. Ancak, ayrılık zamanı geldiğinde aile Yaşar'ı yuvaya bırakıyor, sonra Bahar'la evlerine dönüyorlardı. Her ayrılışta iki kardeş büyük üzündü yaşıyordu. Korkmaz ailesi sonunda, Yaşar'ın da koruyucu ailesi olmaya karar verdi. Çocuk Esirgeme Kurumu'na başvuran aile, geçtiğimiz aylarda Yaşar'ın da koruyucu ailesi oldu. İki yıl aradan sonra bir araya gelen kardeşler, şimdi mutlu bir hayat sürüyor.

BABALIK DUYGUSU
Bahar ile babalık duygusunu ilk kez yaşadığını belirten Osman Ekrem Korkmaz, "Yaşar'la da tarifsiz mutluluk yaşıyoruz. Baba-oğul futbol maçına gidiyoruz, güzel vakit geçiriyoruz. Babalık hissini doya doya yaşıyorum. Tabii ki Bahar'ın yeri benim yanımda ayrı. Çünkü ilk göz ağrım. Herkesi aynı duyguları yaşamaya davet ediyorum" dedi.

İŞİNİ BIRAKTI
İzmir Soğutma Sanayicileri Derneği'nin Müdürü olan ve Bahar eve geldikten sonra işinden ayrılan Filiz Korkmaz ise, çocukları için kariyerinden vazgeçtiğini, kesinlikle pişmanlık duymadığını söyledi. Filiz Korkmaz, Bahar ile annelik duygusunu tattım. Yaşar'la birlikte sorumluluğumuz ve paylaşımlarımız biraz daha arttı. Bana 'anne' demeleri çok hoşuma gidiyor. Yaşar ve Bahar benim çocuklarım, yaşam kaynağım. Tabii, koruyucu aile olmanın zor tarafı da var. Her şeye rağmen, iyi ki bu kararı almışız" diye konuştu.

4 kardeşleri daha bulunuyor
Yaşar ve Bahar'ın 4 kardeşi daha bulunuyor. Kardeşlerden 3.5 yaşındaki Sude bir koruyucu ailenin yanında. 10 yaşındaki ağabeyi Mertcan ve ablaları 12 yaşındaki Buse ise, Yeşilyurt'taki 80. Yıl Çocuk Yuvası'nda. En büyük ablaları 14 yaşında olan Perihan da, Kemalpaşa'daki Sosyal Hizmetler'e bağlı gençlik evinde kalıyor. Yaşar ve Bahar'ın diğer kardeşlerinden kopmasını istemediklerini ifade eden Korkmaz çifti, "Kardeşlerin birbirinden kopmaması için bayramlarda, özel günlerde bir araya getirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Uygulama nedir?
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun yürüttüğü koruyucu aile uygulamasında, çocuk ailenin nüfusuna geçmiyor. Sadece ailenin yanında büyüyor. Eğer çocuğun anne ve babası çocuğu kurumdan geri almak isterse, uzmanlar da bunu uygun bulursa, çocuk koruyucu aileden alınabiliyor. Ayrıca, çocuk evlatlık isteyen ve şartları yerine getiren başka bir aileye de verilebiliyor. Evlatlık edinmede ise, çocuk ailenin nüfusuna geçiyor. Evlatlık edinilen çocuk, ailenin mevcut çocuğu hangi haklara sahipse, hukuken aynı haklara sahip oluyor.

GEREKLİ ŞARTLAR
. TC vatandaşı olanlar
. Sürekli Türkiye'de ikamet edenler
. En az ilkokul mezunu olanlar
. Çocuklu, çocuksuz aileler
. Evli ya da bekar olunabilir
. 25-50 yaş arasında olunacak
. Çocuğun öz anne baba ve vasi dışındakiler

Yeni Asır
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2008 Çarşamba 12:32:48
Güncelleme :10 Aralık 2008 Çarşamba 12:45:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?