26
Nisan
2024
Cuma
KARŞIYAKA - İZMİR
Belediye Sayfaları
Köy Sayfaları
Nufus
3.739.353
Yüz Ölçümü
11.973
İlçe Sayısı
31
Vali
Nufus
515.184
Yüz Ölçümü
84
Belediye Sayısı
3
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Karşıyaka Genel Bilgi

Ege Bölgesi’nde, İzmir İline bağlı bir ilçe olan Karşıyaka, kuzey ve kuzeybatısında Menemen, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Bornova, güneyinde İzmir Körfezi, güneydoğusunda Konak, batısında da Çiğli ile çevrilidir. İzmir Körfezi’nin kuzeyinden yamanlar dağı eteklerine kadar uzanan bir alanda kurulmuştur. Günümüzde Karşıyaka İzmir’in en büyük kent alanıdır.

Yüzölçümü 84 km2 olan ilçenin 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre toplam nüfusu 438.764’tür.

İlçenin ekonomisi tarım ve sanayiye dayalıdır. Sanayi kuruluşlarının dışında kalan alanlarda tarım yapılmaktadır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında mandalina gelmektedir. Bunun dışında az miktarda pamuk, zeytin, patates, buğday, üzüm ve arpa yetiştirilir.

İlçenin ilk çağlara ait tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Ord.Prof.Dr.Ekrem Akurgal’ın Bayraklı yakınındaki Tepeköy’de yaptığı arkeolojik kazılarda MÖ.V.-I.yüzyıllara ait kalıntılarla karşılaşılmıştır. Buna dayanılarak Karşıyaka ve yöresinin MÖ.V.yüzyılda yerleşime açık olduğu sanılmaktadır. Antik Çağlarda Kordeleion denilen kentin burada olduğu iddia edilmişse de kesinlik kazanamamıştır. Bu kentin Yamanlar Dağı eteklerinde bulunduğu sanılmaktadır. Bugünkü Karşıyaka ile Kordeleion arasındaki bağlantı kesinlik kazanamamıştır. Antik Çağ İonia bölgesinin önem kazandığı yörede Lydialılar, Persler, Makedonyalılar, Pergamon Krallığı, Romalılar ve Bizanslılar hakim olmuşlardır.

Malazgirt Savaşından sonra Türkmen boyları buraya yerleşmiş, Çakabey bir süre yöreye egemen olmuştur. Aydınoğulları 1310 yılında yöreyi ele geçirmiş, 1334’te Haçlılar buraya kısa bir süre ele geçirmişler, Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı topraklarına katılmışsa da Ankara Savaşı’nda (1402) Timur’a yenilmiştir. Timur tarafından Dikili yöresi yeniden Aydınoğullarına verilmiş, 1426’da kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.

I.Dünya Savaşı sonrasında İzmir’in işgali ile birlikte 15 Mayıs 1919- 9 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunan işgali altında kalmıştır.

1874 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra yerleşim alanı, 1950’lerde İzmir’e olan göçler nedeni ile kuzeyde Yamanlar Dağı eteklerine kadar uzanmış, doğuda ise Sanayi tesislerinin bulunduğu Turan ve Bayraklı semtlerine doğru genişlemiş, İzmir Merkez ilçesi ile bütünleşmiştir. Ardından Bostanlı semti de Karşıyaka’ya eklenmiştir. Günümüzde Karşıyaka İzmir’in anakent alanı içerisindedir. 1954 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.karsiyakla-bld.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 15:12:14

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR