22
Mayıs
2024
Çarşamba
KARŞIYAKA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Hakimevini, mahkumlar kâra geçirdi

İzmir'in Karşıyaka ilçesi Bostanlı semtindeki 7 katlı bina, geçen yıl mayıs ayında Buca Açık Cezaevi'ne devredildi. Bir müdür, yedi memur ve 10 mahkumun görev yaptığı hakimevi, devredildiği aydan itibaren kâra geçince, mahkûmlar tarafından restore edildi.

20 yataklı oteli, kadın ve erkek kuaförü, kafeteryası ve gazinosu bulunan hakimevinde, Foça Açık Cezaevi'ndeki mahkumların elişi ürünleri de satılıyor. Hakimevi, hakim ve savcıların yanı sıra sivil halka da hizmet veriyor.

Bostanlı Hakimevi, yaklaşık 55 mahkumun bulunduğu Buca Açık Cezaevi İşyurdu kapsamında işletiliyor. Geçen yıl 580 bin YTL net kâr elde eden cezaevi; fırın, demir, cilt, marangoz, mobilya, inşaat, terzi ve araba tamiri atölyelerinin yanı sıra hakimevini de işletiyor. Burada çalışan mahkumların sigortaları ödeniyor ve asgari ücret tutarında maaş veriliyor.

Tahliye olanların yerine, hakimevinde çalışabilcek niteliklere sahip başka mahkumlar istihdam ediliyor. Buca Açık Cezaevi Müdürü Remzi Uluşahin, sadece adliye mensuplarına değil, bütün İzmir halkına hizmet verdiklerini söylerken, "Bostanlı Hakimevi vakıf tarafından işletilirken yılda 300 bin YTL zarar ediyordu. Başsavcı Emin Özler'in önderliğinde işletmeyi alınca kâra geçmeye başladık. Tek eksiğimiz tanıtım." şeklinde konuşuyor. Sivil elit tabakaya da hizmet vermek istediklerini anlatarak, "Binanın girişinde hakimevi yazınca, insanlar sadece hakimlere hizmet verdiğimizi düşünüyor. Biz hem adalet teşkilatı mensuplarına hem de sivil halka hizmet veriyoruz." diyor.

Mahkumların cezaevinden aynı zamanda meslek sahibi olarak ayrıldığını ifade eden Müdür Uluşahin, "Hakimevindeki tutuklular aşçılık, garsonluk, otel işçiliği gibi meslekleri de öğreniyorlar. Cezaevinden çıktıktan sonra aşçılık yapmaya başlayanlar bile oldu." açıklamasında bulunuyor. Hakimevini geçen yıl 580 bin YTL kâra geçiren mahkumların, 866'şer YTL prim aldıklarını belirten Uluşahin, mahkumların çalışmaktan memnun olduğunu anlattı. Garsonluk, aşçılık gibi çeşitli alanlarda istihdam edilen mahkumlar, cezaevinde boş boş oturmak yerine hem meslek öğrendiklerini hem de ailelerine katkıda bulunduklarını anlatıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 06:11:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?