16
Mayıs
2024
Perşembe
KARŞIYAKA - İZMİR
Belediye Sayfaları

'Hocaların Hocası'nın büstü çalındı

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, Ordinaryüs Profesör Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkında, “Hocaların Hocası” lakabıyla bilinen Velidedeoğlu'na ait dökümden yapılmış büst çalındı.

Bostanlı Vapur İskelesi karşısındaki parkta Ord. Prof. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu'na ait büstün çalındığını gören park görevlileri, durumu polise bildirdi.

Olay yerine gelen polis ekiplerinin yaptığı incelemede, yarım metre yüksekliğinde ve 40 santimetre enindeki büstün, altındaki mermer sütundan sökülerek çalındığı belirlendi. Saat 08.00-15.00 arasında güvenlik görevlisinin bulunduğu parktaki büstün, güvenlik görevlisinin olmadığı gece saatlerinde çalınmış olabileceği bildirildi.

Soruşturmayı yürüten Karşıya İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, hurdacıların büstü çalma ihtimalini değerlendirerek, ilçedeki hurda depolarını kontrol ettikleri öğrenildi.

VELİDEDEOĞLU KİMDİR

Trabzon Lisesini bitiren ve yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamlayan Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, 23 Nisan 1920'de açılan ilk TBMM'nde sekreter olarak görev yaptı. Atatürk'ün Söylev'ini günümüz diliyle yeniden hazırlayan Velidedeoğlu'na, Ordinaryüs ve “Hocaların Hocası” unvanı verildi.

20. yüzyılın en önemli tarihsel olaylarına Türkiye'de ve Avrupa'da yakından tanık olmuş Velidedeoğlu, özellikle Birinci ve İkinci Dünya Savaşları ile Kurtuluş Savaşı'nın bütün evrelerini kişisel olarak izlemiş, Anadolu'yu karış karış gezmişti.

Velidedeoğlu, gazete yazılarının yanı sıra çok sayıda kitap ve makalesiyle de geride önemli eserler bırakmıştı.

a.a
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 14:25:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?