20
Mayıs
2024
Pazertesi
KARŞIYAKA - İZMİR
Belediye Sayfaları

'Hoş Gelişler Ola' Karşıyaka'da

Geçtiğimiz sezon büyük bir heyecanla izlenen "Hoş Gelişler Ola" isimli tiyatro oyunu 27 Eylül 2008 Cumartesi günü Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosu'nda izleyiciye merhaba diyecek.

Yaklaşık iki saat süren iki perdelik tek kişilik tiyatro oyunu; Mustafa Kemal Atatürk'ün 6 Ekim 1924 yılında Kars'ı ziyareti sırasında oyunlar eşliğinde söylenmiş olan "Hoş gelişler Ola/ Mustafa Kemal Paşa/ adlı türküyle aynı ismi taşıyor. Tiyatro Birileri adlı tiyatro grubunun oyuncularından Utku Erişik tarafından sahnelenen oyunun geçen sezon çok beğenildiği öğrenildi.

Utku Erişik, bu sezonun ilk gösterisini Karşıyaka'da yapacaklarını belirterek; "Tiyatro Birileri olarak geçtiğimiz sezon gözyaşlarıyla izlenerek her defasında ayakta alkışlanan yılın en coşkulu oyununa bu sezon Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosun da sahneleyerek start vereceğiz. Sanatın öğretici görevini ve topluma karşı aydınlık yolu gösterme sorumluluğunu unutmadan, bugüne dek yapılmamışı yaparak, -birileri bunu yapmalıydı- dedirten ve kurumsal adıyla vurguladığı gibi tiyatroyu -bir ileri- götüren hoş gelişler ola yurtiçi ve yurtdışından gelen yoğun istek üzerine bu sezon da sahnede ve yollarda olacak. 250 fotoğraf eşliğinde tiyatro sahnesine tarihin gerçeklerini taşıyıp izleyenlere sanatın büyülü diliyle sunmak tek hedefimiz" dedi.

"Hoş Gelişler Ola" isimli oyunun; Birinci Dünya Savaşı'ndan ağır kayıplarla çıkmış ve imzaladığı Mondros Ateşkes Antlaşması ile "dünya efendileri" önünde köleliği kabul etmiş Osmanlı Devleti'nden alnı açık, başı dik ve onurlu bir Türkiye Cumhuriyeti'ne gidişinin destansı öyküsünün anlatıldığını belirten Utku Erişik; "Oyunda daha sonra yine Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yapılacak devrimler ile tüm dünyanın gıpta ile izlediği köklü değişiklikler yaşayacak olan ulusumuzun 1919-1922 yılları arasındaki o yiğit mücadelesini en çarpıcı haliyle gözler önüne seriliyor.

Cumhuriyetimizin yoksul ama onurlu, yorgun ama idealist insanları önünde saygıyla eğilen bir gösteri aynı zamanda. Milli Mücadele dönemini gösteren cephe ve cephe gerisi fotoğrafları ile bir yandan İşgalcilere karşı nasıl mertçe bir savaş verildiği anlatılırken, bir yandan da Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden sürecin perde arkasında nasıl büyük acılarla harmanlanmış büyük özverilerin bulunduğu vurgulanıyor. Bu acıların yaşandığı, özverilerin gösterildiği, yürek parçalayan öykünün şimdiye kadar anılmamış gizli kahramanları (gazeteciler, telgraf memurları vb.) da unutulmuyor elbette. Ve bir de asil ruhlu, yüce gönüllü kadınlarımız, analarımız. Oyunun en beğenilen ve en etkileyici bölümlerinden birinde yedi düveli hayretlere düşüren o analarımızın önünde izleyicilerle birlikte saygıyla eğiliyoruz. Bize kurtuluşumuzu getiren, bağımsızlığımızı kazandıran o güzel ellerinden öpüyoruz hepsinin" şeklinde konuştu.

Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosu'nda 27 Eylül 2008 Cumartesi günü start alacak oyun sırasında ve oyun arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği türküler de izleyici ile buluşturularak, O'nun her yönüyle anılması sağlanıyor.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 23:39:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa lara IP: 78.178.223.xxx Tarih : 24.09.2008 23:18:04

çok güzel bir gösteri, biliyorum. cumartesi günü saat kaçta olacak ve biletler nerden temin edilir. lütfen bilen varsa bilgilendirsin. saygılar.