20
Mayıs
2024
Pazertesi
KARŞIYAKA - İZMİR
Belediye Sayfaları

İZSU'dan dere operasyonu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe ve beldelerde yazın sinek ve koku üreten, kışın da taşkınlara neden olan 56 derede tam 85 kilometrelik ıslah çalışmasına başladı. 

5216 sayılı yasayla sınırlarına dahil olan ilçe ve beldelerin en önemli çevre sorunlarından "evsel atıkların bertarafı" için arıtma tesisleri kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan da yıllardır ıslah edilmeyen derelere neşter vuruyor. İZSU Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı proje doğrultusunda ilçe, belde ve köylere giden ekipler, kış aylarında taşkınlara neden olan, yazın da koku ve sinek üreten dereleri belirleyerek ıslahlarıyla ilgili proje hazırladı. Özdere, Menderes, Bayındır, Güzelbahçe, Aliağa, Yeni Foça'da bulunan 47 derenin ıslah projesini hazırlayarak tamamlayan Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Menderes'deki 5 derenin yapım ihalesine çıktı. 

Kemalpaşa, Karşıyaka, Aliağa ve Bornova ilçelerindeki 9 derenin ıslah projesi ise devam ediyor. İZSU Genel Müdürlüğü, 2008 yılı içinde, 85 kilometre uzunluktaki toplam 56 derede ıslah çalışmaları yürütecek. 

YENİ FOCA'NIN TÜM DERELERİ ISLAH EDİLECEK 

Başta turistik yerleşim alanları olmak üzere başlatılan dere ıslah programı, diğer yerleşim alanlarında da devam edecek. İZSU Genel Müdürlüğü, Yeni Foça'da yer alan 13 dere ıslahı ile derelerin üst havzalarında suyu geciktirmek ve teressubatı (kum, çakıl, toprak) önlemek için kurulacak 4 adet tersip bendinin projelerini hazırladı. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak olan bu çalışmayla, yıllardır belde halkının sıkıntılarına neden olan "dere taşkını" sorunu da çözülmüş olacak. 

ÖZDERE'DE DERE ISLAHI 

İZSU Genel Müdürlüğü, Özdere beldesindeki 16 derede, toplam 24 kilometre uzunluğunda dere ıslahı gerçekleştirecek. Derelerin üst havzalarında suyu geciktirmek ve teressubatı önlemek için 6 adet tersip bendi yapılacak. Bölgede ıslah yapılacak dereler ise şöyle: Sokulgan Dere, Değirmendere, Ortaköy, Ağıllı, Dana, Karayemiş, Kiriş, Gök Dere, Söğütçuk, Avcıtaşı, Öküzini, Kösbek, Köyaltı, Uzunek, Belediyeönü ve Akasya Dereleri. 

TAHTALI BARAJI DA KORUNUYOR 

Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Tahtalı Havzası'na teressubat yığan derelerin ıslahı için de ihaleye çıktı. Tahtalı Havzası Menderes ilçesinde yer alan Dereköy, Sürmeli, Gölcükler, Akçaköy ve Künerlik olmak üzere toplam 5 derenin ıslahı önümüzdeki günlerde başlayacak. Bölgede 8.6 kilometre uzunluğunda dere ıslahı gerçekleştirilecek. Çalışmaların tamamlanmasıyla hem barajın ömrü uzayacak hem de su kalitesi daha da yükselecek. Yerleşim alanları içinden geçen 5 derenin ıslah edilmesiyle, kış aylarında yaşanan taşkın tehlikesi de önlenmiş olacak. Ayrıca İZSU Genel Müdürlüğü, Tahtalı Barajı Koruma Alanı içinde kalan Yeniköy yerleşim alanı içinden geçen Hasan Kulu (Akbaldır) Deresi ve yan kollarının ıslahını da yapacak. 1.25 kilometrelik derenin ıslah projesi hazırlandı. 

Diğer taraftan Bayındır'da 6,43 kilometre uzunluğundaki Eminesuyu, Kınalı ve Hacıibrahim dereleri, Güzelbahçe'de 6,8 kilometre uzunluğundaki Karaman Deresi ve Derepınar Deresi ile yan kolu olan 7 dere, Aliağa'da 2 kilometre uzunluğundaki Saraç ve Bedir dereleri de ıslah edilecek dereler arasında yer alıyor. İZSU Genel Müdürlüğü ayrıca, Aliağa'da 6,2 kilometre uzunluğundaki Kapan Deresi ve kolları, Kemalpaşa'nın Armutlu, Ören, Yukarı Kızılca ve Aşağı Kızılca beldelerinin içinden geçen toplam 17,4 kilometre uzunluğundaki Arap Deresi, Sazlık Deresi, Kazan Deresi ve yan kolları, Armutlu Deresi ve Ecel Deresi, Karşıyaka Ilıca Deresi ve Bornova Kazankulbu ile Şeytan derelerinin ıslah projelerini de hazırlıyor. 

VATANDAŞ RAHAT EDECEK 

İlçe ve beldelerde altyapı ve çevre yatırımlarının hızla devam ettiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Hizmetlerimizi adil ve eşitlikçi bir anlayışla sürdürüyoruz. Dere ıslahları da bu çalışmalarımız için önemli bir yer tutuyor" dedi. İlçe, belde ve köylerde su taşkınlarına neden olan ve yeterli kaynak olmadığı için yıllardır kendi kaderine terkedilen derelerin ıslahı için ciddi bir kaynak ayırdıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, "Bu dere ıslahlarıyla önemli bir çevre yatırımını daha gerçekleştirmiş olacağız. Böylelikle kış aylarında taşarak can ve mal kayıplarına neden olan, yaz aylarında koku ve sinek üreterek çevreyi rahatsız eden derelerimizi temizleyeceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 10:45:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?