19
Mayıs
2024
Pazar
KARŞIYAKA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Zehirlenen köpek kan nakliyle kurtuldu

İzmir'in Karşıyaka semtinde parka bırakılan zehirli maddelerden etkilenerek diğer sokak köpekleriyle birlikte zehirlenen Bard isimli köpek İstanbul'dan getirilen kan plazması nakliyle hayata döndü.

6 yıl önce hayvan barınağından Kurt köpeği ile Doberman kırması Bard isimli köpeği alan hayvansever Gülbin Kantav, geçen hafta mahallesindeki diğer sokak köpekleriyle birlikte kendi köpeğini de parkta dolaştırmaya çıkardı. Parkta dolaşan köpeklerle birlikte kendi köpeğinin bir süre sonra çimlere yatarak titremeye başladıklarını gören Gülbin Kantav, hemen telefonla veterinerine ulaştı. Veteriner hekim Emre Pekin'in ilk müdahaleyi gerçekleştirdiği köpeklerin zehirlendikleri anlaşılınca sokak köpekleriyle birlikte Bard ismili köpek de veteriner tıp merkezine götürüldü. Diğer sokak köpeklerinin 15 dakika içinde hayatlarını kaybettiğini gören veteriner hekim, Bard'ın kurtulması için de kan plazmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Bard'a uygun kan örneği aranmaya başlandı.

İzmir'de hayvan kan bankası bulunmaması nedeniyle Bard'a uygun kan plazması, İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden getirildi. Köpeği Bard'ın yaşama tutunmasında İstanbul'da yaşayan kardeşinin büyük payı olduğunu belirten Gülbin
Kantav olayı şöyle anlattı:  "Bard zehrin etkisiyle kan kusmaya ve titremeye başladı. Diğer köpeklerden birisi kucağımda ölünce Bard'ın da hayatını kaybedeceğini düşündüm. Veterinerimiz kan nakli gerektiğini söyleyince hemen İstanbul'daki kardeşimi aradım. Kargo şirketleri İstanbul Üniversitesi'nden temin edilen kan plazmasını İzmir'e taşımayı kabul etmedikleri için kardeşim kendisi ilk uçağa binerek kan plazmasını getirdi ve plazma Bard'a nakledildi. Köpeğim nakilin ardından iyileşmeye ve yürümeye başladı. Çok mutluyum ancak diğer
sokak köpekleri can çekişerek öldü, canlıları zehirlemek hangi vicdana sığar?"

Bard'ın kendisine şehir dışında okuyan oğlunun emaneti olduğunu ve köpeğin artık aile bireylerinden birisi olarak kabul edildiğini belirten hayvansever Gülbin Kantav, "Hayvan beslemeyen, köpeklerle vakit geçirmeyen kimse benim duygularımı anlayamaz. Kan nakli boyunca onun patilerinden tutarak yaşama tutunması için destek oldum. O da beni bırakmadı. Herkes kedi köpek sevmek zorunda değil ancak hayvanların yaşama hakkına ve hayvanseverlere saygı duysunlar" dedi.

Bard'a ilk müdahaleyi gerçekleştiren ve kan nakliyle yaşama tutunmasında destek olan Veteriner Hekimler Emre Pekin ile Fikret Kürşat Aydemir ise, hayvanseverlerin yoğunlukla yaşadığı İzmir'de hayvan kan ünitesinin bulunmamasının bir eksiklik olduğunu belirttiler.

Konuyla ilgili çalışmaları bulunduğunu ve hayvan kan grubunu belirleyen cihazın ilk kez kendi tıp merkezlerinde kullanılmaya başlandığını belirten Veteriner Hekim Fikret Kürşat Aydemir, "Köpekleri öldüren zehir çok kuvvetli çünkü Bard buraya getirildiğinde iç organları parçalanmak üzereydi. Sürekli kan kusuyordu ve bağırsak sistemi kanla dolmuştu. Plazmanın bize ulaşmasının ardından nakli gerçekleştirdik ve ne mutlu ki onu yaşama döndürdük. Keşke diğer köpekler de Bard kadar şanslı olsalardı" dedi.

Köpeklerin zehirlenmeleriyle ilgili şikayette bulunulduğunu ancak Hayvan Hakları Kanunu'nda bulunmasına rağmen yetkililerin söz konusu kan örneğinden almadıklarını ve tahlil yapmadıklarını da sözlerine ekleyen Veteriner Hekim Aydemir şöyle devam etti:  "Ne yazık ki İzmir gibi bir kentte de hayvan hakları istediğimiz duruma gelmedi. Onların da biz insanlar kadar yaşama haklarına saygı duyulması gerekir. Ayrıca şu anda sadece İstanbul'da bulunan hayvan kan ünitesinin İzmir'de de oluşturulması için çalışma başlattık. Bu konuda diğer meslektaşlarımızın da bizlere destek olmasını bekliyoruz"

Bard'ın sağlık durumumun gün geçtikçe iyiye gittiğini ancak madde çok kuvvetli olduğu için sağlığının hiç bir zaman eskisi gibi olamayacağını belirten Veteriner Hekim Aydemir, Bard'a verilen kan plazmasının İstanbul'da yaşayan Ares isimli bir Kangal'dan temin edildiğini de sözlerine ekledi.

"BARINAKLARDAKİ KÖPEKLER PARAYLA SATILIYOR"
Çok sevdiği köpeği Bard'ı 6yıl önce oğlunun İzmir'deki bir hayvan barınağından aldığını belirten hayvansever Gülbin Kantav, barınaklardaki koşulların hayvanların sağlıkları için çok yetersiz olduğunu söyledi. Barınakların kötü koşullarının zaman zaman basında yer aldığını ancak değişen çok şey olmadığını ifade eden Kantav, 6 yıl önce Bard'ı sahiplenmek için gittikleri barınakta da kendilerinden 100 TL para istendiğini ve kendilerinin 50 TL vererek Bard'ı satın aldıklarını belirterek, "Ne yazık ki barınaklarda görevli kişiler de çok vicdan sahibi değiller. Biz özellikle barınaktan sahipsiz bir hayvan almak istedik. Barınağa gittiğimizde Bard'ı çok sevdik ve onu sahiplenmek istedik. Barınakta görevli kişiler bizden para istediğinde çok şaşırdık. Maalesef barınaklarda da bazı rantlar dönüyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 15:05:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?