19
Mayıs
2024
Pazar
KEMALPAŞA - İZMİR

Önce kuraklık sonra da don vurdu

Türkiye’nin önde gelen kiraz üretim ve ihracat merkezlerinden İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde iki yıldır yüzler gülmüyor.

Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Serdar Karasüyek, “Geçen yıl kuraklık, bu sene de don vurdu” diyor. Karasüyek, 2008’de yağış azlığı yüzünden kaybın yüzde 90-95’leri bulduğunu, bu yıl da aşırı soğuğun rekolteyi yüzde 50 düşürdüğünü kaydediyor.

Mart ayında yaşanan kırağı yağışı ve soğuk havanın etkilerini tespit ettirmek üzere il ve ilçe tarım müdürlükleriyle, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne müracaat ettiklerini, yapılan araştırmalarla ağaçların dondan etkilendiğinin ortaya konulduğunu dile getirenen Karasüyek, şunları söylüyor: “Hasat mevsiminin başladığı şu günlerde bunu net olarak görüyoruz. Kemalpaşa’da normal şartlarda 57 bin ton civarındaki kiraz üretiminin, bu yıl 25-27 bin ton olarak gerçekleşmesini, 10 bin tonun biraz üzerinde de ihracat yapılmasını bekliyoruz. Kış mevsiminin genelde ılık geçmesi, üreticiyi bir ölçüde kurtardı. Çünkü, ılık kış nedeniyle ağaçlar dinlenmeyi tam gerçekleştiremedi ve çiçeklenme periyodu çok uzun oldu. Marttaki soğuk havayla ilk açan çiçekleri kaybettik, ama daha sonraki çiçekler meyve verdi. Eğer kış mevsimi tümüyle soğuk olsaydı ve ağaçlar birden çiçek açsaydı bu rekolteyi de yakalayamayabilirdik.”

Fiyatlar yükselmedi
Karasüyek, rekolte kaybına rağmen ihracatta kiraz fiyatlarının yükselmediğini vurguluyor, “İlçeden bu hafta başlayan kiraz ihracatında Ziraat 900 olarak adlandırılan Salihli kirazının kilosu 4-5,5 lira, Kemalpaşa Napolyon kirazı ise 2.5-3 lira arasında değişen fiyatlardan alıcı buluyor” diyor.
 

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 09:54:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?