19
Mayıs
2024
Pazar
KINIK - İZMİR

Zengin kömür yatakları bulundu

Kalemköy ve Elmadere köyleri arasındaki 2 bin hektarlık sahada sondaj çalışması gerçekleştirildi. 200 milyon ton rezerve sahip, ithal kömür kalitesinde linyit bulundu

İzmir’in Kınık İlçesi’nde zengin ve kaliteli kömür yatağı bulundu. Polat Madencilik’in Kalemköy ve Elmadere köyleri arasında kalan 2 bin hektarlık bölgede yaptığı sondajlar sonucunda 902 metre derinlikte, 25 metre kalınlığında linyit tespit edildiği bildirildi.


Firma ortaklarından Muzaffer Polat, kömürün 5 bin 500-6 bin kalorilik özelliğiyle ülke ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti. Türkiye’de çıkarılan linyitlerin kalori ortalamasını 4 bin-4 bin 500 olarak açıklayan Muzaffer Polat, “Bu yataktaki kömürün kalitesi, neredeyse ithal linyite yakın. Üstelik, kükürt oranı da yüzde 1” dedi.
Muzaffer Polat, rezervin 200 milyon ton olarak tahmin edildiğini kaydetti, şunları söyledi: “Türkiye’nin bir yıllık sanayi ve evsel kullanım için kömür ihtiyacının 30 milyon ton olduğu düşünülürse, rezervin boyutu daha iyi anlaşılır. Fakat yatırımın şekillenmesi için kesin rezervin hesaplanması lazım. Bunun için toplam 10 kuyu açacağız.”

Termik santral kurulacak
Planları arasında bölgede termik santral kurarak ihracat yapmanın bulunduğunu kaydeden Muzaffer Polat, şöyle konuştu: “Ülkemiz kömür ihraç etmiyor, ama bu kalitede bir kömür dünyada pazar bulacaktır. Rezervin belirlenmesinin ardından gerek maden gerekse termik santral için yabancı ortak arayacağız.
Parası olanla değil, teknolojisi olanla ortaklık kuracağız. Kınık’ta küçük küçük parsellerle 5 yıl boyunca 2 bin hektar alanı ruhsatlandırdık. Buralar derin saha. Tamamen işgücüne, istihdama dayalı bir maden sahası olacak.
Çin’den 2 bin metre sondaj yapabilme kapasiteli makineler aldık. Çin’in kömür konusundaki devlet kuruluşu China Coal’ın alt kolu Sinacoal bizimle ilgileniyor. Sinacoal, bölgenin haritasını, sahanın görünüşünü inceledikten sonra heyecanlandı.
Biz mühendislik anlamında teknik destek istedik ama bağlayıcı herhangi bir taahhütte bulunmadık. Onlar teknik destek verecek elemanlar yanında gözlemci de gönderdiler. Şimdi sondaj ekibimize destek veriyorlar.”

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 09:40:27
Güncelleme :17 Ocak 2009 Cumartesi 10:49:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cengiz DİNÇER IP: 88.248.252.xxx Tarih : 11.01.2009 15:12:29

inşallah böyle şeyler olur kınık için gerçekten çok yararlı olacaktır inan olun kınık halkı için gerçekten çok yararlı olcaktır iş imkanları doğacaktır