1
Haziran
2024
Cumartesi
EKONOMİ
Belediye Sayfaları

Üzüm Sen'den TARİŞ'e taban fiyat uyarısı

Üzüm üreticilerinin kurduğu Üzüm Üreticileri Sendikası'ndan (Üzüm-Sen), TARİŞ'e uyarı geldi. TARİŞ Genel Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapan Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, TARİŞ'in kuruluş amacına uygun çalışması gerektiğini belirtti. Çobanoğlu, üzümde hasat mevsimi olduğunu belirterek taban fiyat konusunda TARİŞ'in üzerine düşeni yapmasını istediklerini kaydederek, "TARİŞ, üzüm taban fiyatlarını maliyet artı kar hesabı üzerinden zaman geçirmeksizin açıklamalıdır" dedi.

Bugün Alsancak'taki TARİŞ Genel Müdürlüğü'ne bir grup sendika üyesi ile birlikte gelen Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, burada TARİŞ Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Asbaşkanı Mehmet Ersoy ile görüştü. Üzüm üreticilerinin taleplerini aktaran Üzüm-Sen üyeleri, daha sonra bir basın açıklaması yaptı. TARİŞ'in kuruluş amacına uygun olarak hizmetini sürdürmesi gerektiğini belirten Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, üreticinin mağdur edilmemesini istedi.

Taban fiyatlarının açıklanmasında TARİŞ'in hızlı davranması gerektiğini de belirten Çobanoğlu, "Önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da aynı olumsuzluklarla karşılaşmamak için üzüm hasat dönemi başlamadan önce sesimizi duyurmak istedik. Bizim TARİŞ'ten beklentimiz, üzüm taban fiyatlarını maliyet artı kar hesabı üzerinden vakit geçirmeksizin açıklanmasıdır. Kuru üzüm fiyatları maliyet artı yüzde 25 kar hesabıyla, en az 1.75 YTL olmalıdır. Ayrıca TARİŞ yeni açtığı alkol fabrikasına üzümü kendi üyelerinden almalı ve sendikamızın verdiği referans fiyatın altına düşmemelidir.

Bunun yanında eğer kuru ve yaş üzüm fiyatları piyasada açıkladığımız referans fiyatın altına düşerse devletin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi aradaki farkı piyasa fiyat desteği olarak üreticiye ödemesini bekliyoruz. Ayrıca çiftçinin dolandırılmasını önleyecek yasalar bir an önce çıkarılmalıdır. Hükümetten de ucuz mazot ve diğer girdileri sağlama konusunda katkı bekliyoruz. Çiftçinin TARİŞ'e ve Ziraat Bankası'na olan borçlarının ertelenmesini ve uzun vadeye yayılmasını talep ediyoruz. Kısacası Türk üzüm üreticisinin girdaptan kurtarılmasını bekliyoruz" dedi.

TARİŞ'in aslına uygun çalışması gerektiğini de belirten Adnan Çobanoğlu, "Çiftçinin sermayesiyle kurulan TARİŞ ortaklarının yanında olmalı, onların çiftçilik yapma haklarına sahip çıkmalıdır. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası (WB) ve Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) dayattığı tarım politikalarına karşı durarak üretici birliklerinin AŞ'lere dönüştürülmesi girişimine geçit vermemelidir.

Ama ne yazık ki TARİŞ, küresel sermayenin istemlerine uygun tutum almakta, sermaye ile ortak yatırımlar yapmaktadır. 24 Ocak Kararları'ndan bu yana uygulanan tarım politikalarına karşı duramadığından dolayı da, Tarişbank'a bile sahip çıkamamış, göz göre göre el konulmasını engelleyememiştir. TARİŞ, bize dedelerimizden mirastır. Bizler mirasyedi olmayacağız. Mirasımıza sahip çıkacağız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2005 Çarşamba 16:40:46
Güncelleme :16 Eylül 2005 Cuma 12:23:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?