28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK
Belediye Sayfaları

Temizlik işçilerine kuş gribi semineri

Konak Belediyesi Veteriner Müdürlüğü tarafından Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde çalışan işçilere yönelik "Kuş Gribi ve Alınması Gereken Önlemler" konulu bir seminer düzenlendi.

Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, ülkemizde şüpheli kuş gribi vakasının görülmesinden itibaren Konak Belediyesi'nin gerekli tedbirleri aldığını söyledi. Kurban Bayramı'nın ilk gününden itibaren Veteriner Müdürlüğü'nün düzgün ve koordineli bir çalışma yürüttüğünü, bu sebeple bir salgının görülmediğini bildiren Tunçağ, "Oluşturduğumuz ekipler, bayram seyran demeden fevkalade bir çalışma yürüttü. Panik havası yaratmadık. Kuşların yoğun olduğu bölgeler olan Cumhuriyet ve Konak Meydanı ile metro çıkışlarında temizlik faaliyeti yürüttük. Kanatlı hayvanlar toplandı ve Tarım İl Müdürlüğü'ne teslim ettik. Kritik bir salgın. Virüsün ilk kez insana geçmesi tehlikesi olayın vahametini artırıyor. Bu olursa bir felaket senaryosu olur. İnşallah böyle bir şey olmaz. Bizim de buna karşı 'dur' dememiz gerekiyor. İşte bu seminer de bu çerçevede düzenlendi. İnsandan insana geçmeden bunu önlenmemiz gerekir" dedi.

Veteriner Hekim Resul Karagöz de kuş gribi vakalarının, görüldüğü ülkelerin ekonomisine büyük darbeler vurduğunu söyledi. Türkiye'de açık hayvan besiciliğinin çok yaygın olduğunu, bunun da hastalığın yayılmasına sebep olduğunu belirten Karagöz, şöyle konuştu:
"Açık hayvan besiciliğinin terk edilmesi hastalığın yayılmasının önlenmesi açısından çok önemli. Milli parklar ve göçmen kuşların yollarında önlemler almamız gerekir. Endüstriyel olarak üretilmiş olan kanatlı hayvan satışı ve nakli yasaklanmalı. Bu tür satış yapan çiftlik ve pazarlardan uzak durulmalı. İşyerlerinde dezenfeksiyon yapılması yararlı olacaktır. İtlaf çalışmalarında 284 yere gidildi ve 3 kamyon dolusu kanatlı itlaf edildi. Bunlar, Menemen İlçesi Harmandalı Beldesi'ndeki çöp alanındaki dezenfekte çukurlarına gömüldü."

Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Ahmet Soysal ise, pişirilmiş tavuk yenmesinde bir sakınca olmadığını, ölü kanatlı hayvanlar gördüklerinde elle dokunmadan ilgililere haber verilmesi gerektiğini söyledi. Soysal, "İşe giderken mutlaka elbise ve eldivenlerinizi giyin. Kesinlikle hekim reçetesi olmadan antiviral ilaçları kullanmayın" dedi.

Daha sonra işçiler, koruyucu kıyafetler ile ek malzemelerin nasıl giyileceği ve dezenfekte cihazının kullanılması konusunda bilgilendirildi.

.
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 23:00:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?