19
Mayıs
2024
Pazar
MENDERES - İZMİR

İzmir:Menderes'te maden arama izni durduruldu

Toplantıya katılan Efemçukuru köylüleri ise yörede açılacak maden ocağının, yörenin ünlü enfes üzümüne zarar vereceğini dile getirdi.


Basın toplantısına İzmir, Bergama, Eşme, Sivrihisar Havran ve Küçükdere Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Ahmet Uysal ile davacı ve davacılar vekili avukat Arif Ali Cangı’nın yanı sıra Efemçukuru köylüleri ve pek çok sivil toplum örgütünün temsilcileri katıldı.

Davacılar adına açıklama yapan avukat Arif Ali Cangı, "Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 1999 yılında Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verilen Maden İşletme Ruhsatı ve İşletme İzni’ne karşı, değişik sivil toplum örgütlerini temsilen Gülizar Solaç, Yelda Kullap, Ömer Turgut Erlat, Neşve Koylu, Ahmet Tuncay Karaçorlu, Mutlu Çakır, Senih Özay, Oktay Konyar ve ben, İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı ile Devlet Su İşleri’nin yatırım planına aldığı Çamlı Barajı Havzası’nda kalan bölgede maden çıkarma faaliyetinin çevreye ve insan sağlığına zarar vereceği gerekçesiyle, işletme ruhsatının iptali talebiyle mahkemeye başvurmuştuk. Bu başvuruyu değerlendiren ve bilirkişi raporunu inceleyen İzmir 4. İdare Mahkemesi, Bakanlığın verdiği Maden İşletme Ruhsatı ve İşletme İzni’ne karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu bizim için bir zaferdir" diye konuştu.


Avukat Cangı, İzmir Valiliği’nden mahkeme kararını en geç 30 gün olan yasal süre içerisinde uygulamasını, maden işletme ruhsatına dayanılarak verilen tüm izinleri geri almasını, yapılan tüm çalışmaların da durdurulmasını talep ettiklerini kaydetti. Cangı, çıkarılan yeni maden yasası ile su havzalarının da maden işletmelerine açıldığını belirterek, bu yasanın iptali için de Anayasa Mahkemesi’ne başvurmak için Cumhurbaşkanı ve CHP Grubu’na konuyu ilettiklerini söyledi. Öte yandan toplantıya katılan Efemçukuru köylülerinden Mustafa Ali Uysal, köylerinin yakınlarında maden çıkarılması durumunda yörede ’Enfes’ adı verilen ve yılda 2 bin ton üretimi olan üzüm çeşidinin de tehlikeye gireceğini ileri sürerek, maden işletmesine karşı çıktıklarını belirtti.

Kenthaber-izmir
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2004 Salı 15:05:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?