Mısır’dan tüm dünyaya yayıldığı, içten içe kemirip öz sularını ve büyüme filizlerini yediği palmiyelerle hurma ağaçlarını kuruttuğu öne sürülen kırmızı palmiye böceği (rhynchophorus ferrugineus), İzmir Menderes’e bağlı Gümüldür’le Ürkmez beldelerinde de ortaya çıktı. 3 santimetre boyundaki, 12 milimetre enindeki, kırmızı-kahve renkli böcek, 80 ağacın çürümesine yol açtı.
İhbar üzerine bölgeye giden Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Parklar-Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri, böceğin yayılmasını önlemek için söz konusu palmiyeleri kesti, kireçleyip toprağa gömdü.
Tarım ve Parklar-Bahçeler Daire Başkanı Ziya Çavdar, palmiyenin yanma özelliği olmadığı için bu yönteme başvurduklarını söyledi. Son 1 ay içinde bin 500 ağacı önlem amaçlı ilaçladıklarını belirten Çavdar, şunları kaydetti:
“Vatandaşlarımız, büyüme noktalarında yara oluşan, gövdede delikler, anormal sızıntılar ve çürüme belirtileri gördükleri ağaçları derhal bize bildirsinler.”
Ziya Çavdar, kırmızı palmiye böceğinin görüldüğü ülkelerden palmiye ve hurma ağacı ithalatının yasaklanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İlk Malezya’da görüldü
İlk defa 1980’de Güney Asya ve Malezya’da hindistan cevizi ağaçlarının aniden kurumasıyla fark edilen kırmızı palmiye böceği, 1985’te Suudi Arabistan’a yayıldı. Buradan Birleşik Arap Emirlikleri’ne ve Umman’a atladı. Hastalık 1994’te Mısır’da görüldü. 2 yıl sonra da bu ülkeden ithal edilen palmiyeler Güney İspanya’ya geçti. 1999’da da İsrail’de ortaya çıktı.