3
Mayıs
2024
Cuma
NARLIDERE - İZMİR
Belediye Sayfaları
Nufus
3.739.353
Yüz Ölçümü
11.973
İlçe Sayısı
31
Vali
Nufus
61.455
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
1
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Narlıdere Genel Bilgi

Havadan NarlıdereEge Bölgesi’nde, İzmir İline bağlı bir ilçe olan Narlıdere, kuzeyinde İzmir Körfezi, batısında Güzelbahçe, doğusunda Balçova, güneyinde de Konak ilçesi ile çevrilidir. İzmir Körfezi’nin kuzeyinde, Çatalkaya Dağı ve ormanlarının bulunduğu alanda yer alan ilçe toprakları Narenciye bahçeleri ile kaplıdır.

İlçe topraklarını Alionbaşı Deresi sulamakta olup, Altınvadi içerisindeki bir bentte suları toplanmaktadır. 2000 Yılı genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 54.157’dir.

İlçede tipik Akdeniz İklimi hüküm sürmekte olup, kışları ılık ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır. İlçenin doğal bitki örtüsünü yüksek kesimlerde çam ormanları ile, ovalardaki narenciye bahçeleri oluşturmaktadır.

İlçenin ekonomisi tarım, balıkçılık ve turizme dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında narenciye gelmektedir. Çiçekçilik ilçenin en büyük gelir kaynaklarından birisidir.

İlçenin Eski Çağ tarihi ile ilgili bilgiler yörenin MÖ.2000’de Luwilerin egemenliğinde olduğunu göstermekte olup, Hitit yazıtları da bunu kanıtlamaktadır. MÖ.V.yüzyılda Lydialılar ve Persler burada egemenlik kurmuşlar, MÖ.332’de Büyük İskender Batı Anadolu ile birlikte bu yöreyi de ele geçirmiştir. Büyük İskender’den sonra yöre Pergamon Krallığına ardından da vasiyet yolu ile Romalılara geçmiştir. Romalılar buraya Akhilleion ismini vermiştir.

Bizans döneminden sonra yöre, Selçuklular, Cenevizliler ve Rodos Şövalyeleri arasında sık sık el değiştirmiştir. Selçukluların yıkılmasından sonra Aydınoğullarının eline geçen yöre, Sultan II.Murat zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde Sancakkale ismi ile anılmıştır. Daha sonra ilçedeki Alionbaşı Deresi’nin çevresindeki nar ağaçlarından ötürü de Narlıdere ismi verilmiştir. Tapu kayıtlarında da buradan Tozlu Yurt olarak geçmektedir.

Osmanlı döneminde burasının Horasan’dan gelen Türkmen boyları ve Tahtacılar tarafından kurulduğu söylenmektedir.1472 yılında Venedik saldırısına uğramıştır. I.Dünya Savaşı sırasında İngiliz donanması Narlıdere’yi iki kez topa tutmuş, bu saldırıda ölen subay ve erler Narlıdere Şehitliğine gömülmüştür. 15 Mayıs 1919-9 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunan işgali altında kalmıştır. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Lozan Antlaşması hükümlerine göre buradan giden Rumların yerine Makedonya, Gümülcine, Arnavutluk ve Yugoslavya’dan gelen göçmenler yerleştirilmiştir. İlçedeki Yeniköy’e de Balkan göçmenleri yerleştirilmiştir.

Ege Ordu Komutanlığı, İstihkam Okulu, Güney Deniz Saha Komutanlığı Eğitim ve Dinlenme Tesisleri ile Sancakkale, Narlıdere sınırları içinde yer almaktadır. Bundan ötürü asker sayısı ilçe nüfusunun armasında etken olmuştur.

Narlıdere 1992’de Güzelbahçe ile birleşerek Narlıbahçe ismi ile ilçe konumuna getirilmiştir. Ancak, Güzelbahçe ile Narlıdere arasındaki uzaklıktan ötürü 1993’te Güzelbahçe’den ayrılarak Narlıdere ismi ile ilçe olmuştur.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.narlidere-bld.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 15:31:32

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR