19
Mayıs
2024
Pazar
ÖDEMİŞ - İZMİR

Belediye her yaz halkıyla yaylaya göçüyor

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Zeytinlik beldesinde yıllardır ilginç bir göç yaşanıyor. Belde halkının üçte ikisi her yaz yaylanın yolunu tutuyor. Ancak giderken belediyesini unutmuyor.

Vatandaş, tabelası, daktilosu, Atatürk fotoğrafı ve bütün birimleriyle Zeytinlik Belediyesi'ni traktöre yükleyip yaylaya çıkarıyor. 29 Ekim törenleri öncesinde de geri getiriyor. Belediye Başkanı Mustafa Zeybek, göçer bir belediye olmaları sebebiyle her türlü altyapı hizmetini iki yerde birden vermek zorunda kaldıklarına dikkat çekiyor. Bütün araç ve gereçleriyle Gölcük Yaylası'na çıkan belediye, Zeytinlik'te kalan 800 civarındaki ilçe halkının mağdur olmaması için de gerekli tedbiri almış. 17 işçi, 7 memur toplam 24 personelinden üçünü yaylaya götürmüyor. Biri şef iki işçi bütün belediye hizmetlerini vermeye çalışıyor. Temizlik işlerinin yanında su borusu patlamaları gibi acil işlere müdahale ediyor. Belediyenin tahakkuk memurları, tahsilatlar için her ayın belli günlerinde Zeytinlik'e iniyor. Belediye ile ilgili bütün resmi hizmetler ise yaz aylarında Gölcük'te veriliyor.

Ödemiş'in Zeytinlik beldesinde yaşayanlar, her yıl bin 80 rakımlı Gölcük'e göç ediyor. 2 bin 600 nüfuslu beldenin yaklaşık bin 800'ü haziran-ekim dönemini oksijen deposu olarak bilinen Gölcük Gölü'nün etrafında doğayla iç içe yaşıyor. Gölcük'te tarlalarını ekip biçen çiftçiler, havaların soğumasıyla birlikte yeniden Zeytinlik'e iniyor.

Yaz aylarında nüfusu 5 bini geçen Gölcük'te kış mevsiminde sadece iki otel ve 15-20 haneden başka kimse kalmıyor. Bozdağ Kayak Merkezi'ne gelenlerin dışında hafta sonu piknik için Gölcük'e çıkanlar kış mevsiminde yaylaya hareket getiriyor. Zeytinlik beldesinden, muhtar, bakkal, tamirci, fırıncı, işçi, berber, çiftçi, kahvehane sahiplerinin havaların ısınmasıyla göç etmesi, kamu hizmeti veren belediyeyi de göç etmek mecburiyetinde bırakmış.

Belediye Başkanı Mustafa Zeybek, göçer olmalarının belediye hizmetlerini artırdığını söyledi. Zeybek, "Zeytinlik beldesi kurulduğundan beri Gölcük'e göç ediyor. Çiftçilik yapan belde halkı, yaz aylarında buradaki tarlalarını ekip biçmek için göç ediyor. Çiftçilerin çoğunun göç etmesi esnafı da göçe zorladı. Her yaz, 3 fırın, 2 kasap, 4 kahvehane, 3 berber, 7 civarında bakkal dükkanının yanı sıra tamirci, manav gibi beldemizdeki esnafların önemli bir bölümü buraya göç ediyor." dedi.

Haziran-ekim döneminde göç etmek zorunda kalmalarının zorluklarına işaret eden Zeybek, altyapı yatırımlarını hem Zeytinlik'te hem de Gölcük'te yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Zeytinlik'te 15 kilometre olan su şebekesi uzunluğunun Gölcük'te 30 kilometreyi bulduğuna dikkat çeken Zeybek, iki belediye gibi çalışmalarına rağmen İller Bankası'ndan tek belediye ödeneği aldıklarını kaydetti. Gölcük'te kahvehane işleten Şakir Bölük, 26 yıldır yaylaya göç ettiğini söyledi. Yaz aylarında Zeytinlik'te kimsenin kalmadığını belirten Bölük, "Benimle birlikte bütün esnaf her yaz buraya taşınıyor, kışın da aşağıya iniyoruz. Zeytinlik'e indikten sonra hafta sonları buralara gelenler oluyor. Burası hafta sonları çok kalabalık olmasına rağmen kimse alışveriş yapmıyor. Gelenler her türlü yiyecek ve içeceklerini beraberlerinde getiriyor. Bir tek ekmek alıyorlar. Yazlıkçılar da evden çıkmıyor. Para kazanamıyoruz." dedi. Çiftçilerden İsmail Saka ve Ahmet Zeybek ise "Göç etmezsek aç kalırız. Gölcük'te patatesin yanında her türlü sebze ve meyve çok iyi olur. Bizler buraya tarlalarımızı ekmeye geliriz. Çiftçiler buraya geldiği için esnafda mecburen geliyor." dedi.

ZAMAN
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2004 Çarşamba 08:49:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih aygüneş IP: 81.213.91.xxx Tarih : 26.07.2005 20:13:55
10 yıldır turist rehberliği yapıyor olmama rağmen duymadığımız ve görmediğimiz daha ne ilginçlikleri var canım Anadolu'nun. Bu haber de onlardan birini sunuyor. Haberi yazan ve röportajları yapan , yayınlayan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Bu haberi kaynak göstererek www.gezidefteri.com da geziseverlere ileteceğim. Saygılarımla, Fatih AYGÜNEŞ / Sanat Tarihçi - rehber