26
Mayıs
2024
Pazar
ÖDEMİŞ - İZMİR

Bezelye bu yıl cep yakacak

BEZELYE BU YIL CEP YAKACAK

Türkiye'nin önemli bezelye üretim merkezlerinden olan İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Kaymakçı beldesi ve çevresinde bezelye hasadına başlandı. Geçtiğimiz hafta, beldedeki toptancı pazarına gelmeye başlayan bezelyenin 2 liradan alıcı bulduğu görülürken bu yıl rekoltenin geçen yıla göre yarı yarıya azalmasının beklendiği bildirildi.

Kaymakçı'da bezelye alım satımı yapan Mehmet Gürgen, Kaymakçı bezelyesinin tadı ve dayanıklılığı nedeniyle tüm Türkiye'de tanındığını belirterek, Kaymakçı'nın bezelye üretimi konusunda Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu üretilen bezelyelerin Türkiye'nin her yerine gönderildiğini söyledi. Belediye arkasındaki kapalı pazaryerine getirilen bezelyelerin özellikle büyükşehir hallerine gönderildiğini söyleyen Gürgen daha sonra şunları kaydetti, "Bezelye hasadı beldemizde Mayıs ayı ortalarına kadar devam eder. Bir haftadır pazara bezelye gelmeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda günde 100 tona kadar mal sevkiyatı yaptığımız oldu. Bu yıl fiyat 2 liradan açıldı. Bu fiyat üreticinin beklentisinin üstündedir. Pazarda perakende olarak 3 liradan alıcı bulan bezelyenin bu yıl üreticiyi güldürmesini bekliyoruz"

Kaymakçı'da tohum ve ilaç bayiliği yapan Mehmet Şahan da hava şartları nedeniyle bezelye rekoltesinde yarı yarıya düşüş beklendiğini belirtirken, “Yağmur ve soğuk nedeniyle ekim zamanında gecikme yaşandı. Bu nedenle bazı bezelye tohumları tarlada çürürken kimileri de mantar hastalıklarına yakalandı. Bezelye tarlalarını gezdiğimizde, bu yılki rekoltenin yarı yarıya düşeceğini tahmin ediyorum. Bu durum bezelyesini koruyan üreticiyi sevindirikne üreticinin de cebini yakacak gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

BEZELYE BU YIL CEP YAKACAK
BEZELYE BU YIL CEP YAKACAK
BEZELYE BU YIL CEP YAKACAK
BEZELYE BU YIL CEP YAKACAK
İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2010 Salı 12:11:01
Güncelleme :13 Nisan 2010 Salı 16:11:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?