24
Mayıs
2024
Cuma
ÖDEMİŞ - İZMİR

Birgi'de 'kentler çocuklarındır' eğitimi

BİRGİ'DE “KENTLER ÇOCUKLARINDIR” EĞİTİMİ

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı tarafından İzmir'ni Ödemiş ilçesine bağlı tarihi Birgi beldesinde düzenlenen “Kentler Çocuklarındır” Kültürel Miras Eğitim Programı, Birgi Belediyesi'nin ev sahipliğinde 25-27 Mart tarihlerinde Birgi ÇEKÜL Evi'nde yapıldı.

İlki 2005 yılında yapılan etkinliğin bu yıl ikincisinin gerçekleştirildiğini söyleyen ÇEKÜL Vakfı Bölge Koordinatörü emekli müze müdürü, ressam Emin Başaranbilek, yeni kuşakların yaşadıkları yörenin tarihi, doğal ve kültürel birikimini öğrenmeleri, uygulamalı çalışmalarla kentlerinin kimliğini yaşayarak hissetmeleri ve geleceğe taşıyabilmeleri için uygulanan eğitim programının, kültürel sürekliliğin sağlanmasını hedeflediğini söyledi. ÇEKÜL Vakfı tarafından yürütülen 7 bölge 7 kent projesi çerçevesinde ilki 2005 yılında yapılan etkinliğin bu yıl ikincisinin yapıldığını söyleyen Başaranbilek, daha sonra şunları kaydetti: “2005 yılında 15 öğrencimizi, İstanbul'a göndermiş diğer kentlerden gelen toplam 105 öğrencimize çevre bilinci vermek için etkinlik düzenlemiştik. Bu kapsamda bu yıl da Birgi'nin özellikle Küçük Menderes Havzası'ndaki yeri, arkeolojik değerleri, yaşam kültürü ve kentin sivil mimari örnekleriyle anıtsal yapıları Birgi Kazım Paşa İlköğretim Okulu'ndan eğitime gönüllü katılan 6. sınıf öğrencisi 20 öğrenciye aktarıldı.

Üç gün süren eğitimde, Ziraat Mühendisi Özkan Akgün doğal yaşam alanları ve kültür bitkileri, Serdar Vardar, coğrafi çevre ve havza bilinci, Sevinç Çulcu Eğercioğlu mekân ve yaşam bilgileri ben de arkeolojik özellikler konularını çocuklara aktarmaya çalıştık. Kentin geleneksel yaşam kültürüne ait bilgiler ise, Mustafa Can, Adalet Süzer, Ömriye Süzer ve Özden Su tarafından sunuldu. ÇEKÜL Vakfı'nın eğitmenleri Gökçe Çağatayalp ve Beyza Kurt, çocukların “kültür” kavramını anlamalarına-tartışmalarına yardımcı olacak; kültürel varlıkların neden korunması gerektiği konusuna dikkat çekti.Kentteki İrim ağzı, surlar, Bizans dönemi yerleşimi, Ulu Cami, Çukur Hamam, Çukur Medrese, Çakıroğlu Konağı, Aydınoğulları Beyliği Türbesi, Çarşı Cami ve Karaoğlu Cami “Kentler Çocuklarındır” eğitimi kapsamında incelemesi yapıldı.”

Birgi'nin tarihi ve kültürel dokusu ile havza-bölge ölçeğindeki önemini, farklı oyunlar ve eğitim teknikleriyle öğrenen Birgili öğrenciler, etkinliğini son gününde sertifika aldılar.

Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener de eğitimle ilgili olarak şunları söyledi: “ÇEKÜL tarafından yürütülen seminer programına belediye olarak destek vermekten mutlu olduk. Çocuklarımızın çevre ve kültür dostu olması Birgi'nin geleceği için iyi bir yatırımdır.”

BİRGİ'DE “KENTLER ÇOCUKLARINDIR” EĞİTİMİ
BİRGİ'DE “KENTLER ÇOCUKLARINDIR” EĞİTİMİ
İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2010 Pazar 11:53:03
Güncelleme :28 Mart 2010 Pazar 15:57:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?