17
Mayıs
2024
Cuma
ÖDEMİŞ - İZMİR

İzmir-Ödemiş: Tolon Paşa'dan Powell'e sert tepki

Köylülere yardım ve destek faaliyetleri kapsamında İzmir’in Ödemiş İlçesi Bozcayaka Köyü’ne gelen Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın "Türkiye İslam Cumhuriyeti" şeklindeki sözlerine sert tepki gösterdi. Tolon, Türkiye’nin laik bir Cumhuriyet olduğunu belirterek, "Bunu 50 yıldır dostumuz ve müttefikimiz olanlar bilmiyorlarsa herhalde bundan sonra öğrenecekler" dedi.

Ege Ordu Komutanlığı’nca İzmir’in Ödemiş İlçesi Bozcayaka Köyü’ne yapılacak yardım ve destek faaliyetleri kapsamında köye gelen Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, gazetecilerin sorusu üzerine "Türkiye İslam Cumhuriyeti" nitelemesinde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’a sert tepki gösterdi. Orgeneral Tolon, "80 yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet şeklini ve onun temel niteliklerini bilmeyenler bundan sonra öğrenecekler. Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel niteliği laik, demokratik sosyal hukuk devleti olmasıdır. Bunu 50 yıldır dostumuz, müttefikimiz olanlar bilmiyorlarsa herhalde bundan sonra öğrenecekler" diye konuştu.

Kıbrıs konusundaki gelişmeleri değerlendirmesi istenilen Orgeneral Tolon, "Pazar, Pazartesi günü plan üzerinde detaylı incelemeler yapılıyor. Milli Güvenlik Kurulu’ndan sonra bu konuda bir açıklama yapılır. Türk Silahlı Kuvvetleri de ondan sonra bir açıklama yapar. Bunları beklemek daha doğru olur" şeklinde konuştu.

Köylülere Kıbrıs konusunda ne düşündüklerini soran Orgeneral Tolon, sohbet sırasında, ortaya çıkan planın 9 bin sayfalık çok detaylı bir plan olduğunu söyledi. Tolon, "Bu konuda bütün ayrıntıları bilmeden üstünkörü yaklaşırsak bazı ayrıntıları kaçırabiliriz. Yani ormana mı bakıyoruz; yoksa ağaca mı bakıyoruz. Ağaca bakıyorsak ormanı, ormana bakıyorsak ağacı görmeyiz" dedi. Tolon, bu konudaki temennisini de şöyle dile getirdi: "Adada kalıcı, adil ve bir daha geriye dönülmeyecek tarzda, oradaki soydaşlarımızın güvenliğini sağlayıcı ve yaşamlarını güvenceye alan bir çözüm 70 milyonun isteğidir."

Eşi ve diğer komutanlarla birlikte öğrencilere ve köylülere çeşitli hediyeler dağıtan Orgeneral Tolon, sınıfları ziyareti sırasında öğrencilerle aynı sıralara oturdu ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okudu. Daha sonra bütün köylülerle birlikte köy kahvesine kadar yürüyüş yaptı. Bando eşliğinde yapılan yürüyüşün ardından köy kahvesine asılmak üzere Cumhuriyet’in kuruluşunu simgeleyen bir tabloyu köylülere hediye eden Tolon, köylülerle vedalaşarak ayrıldı.
Ege Ordu Komutanlığı’nın bu organizasyonu kapsamında köye getirilen doktorlar ve veterinerler ise gün boyu vatandaşlara ve hayvanlarına sağlık hizmeti verdi.

İZMİR-(İHA)
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2004 Cumartesi 18:56:55
Güncelleme :26 Haziran 2004 Cumartesi 17:17:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?