20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÖDEMİŞ - İZMİR

Jandarmadan 'Hayal' operasyonu

İzmir İl Jandarma Alay Komutanlığı ekipleri, Selçuk, Çeşme, Torbalı ve Ödemiş ilçelerinde kaçak kazı yaparak tarihi eserleri yurt dışına satan bir şebekeyi çökertti. 

Gözaltına alınan zanlılar arasında, eski belediye başkanı, milletvekili adayı da bulunuyor. Yapılan aramalarda 200 parça değişik dönemlere ait tarihi eser ele geçirildi. 

Jandarma istihbarat ekipleri, Selçuk, Çeşme, Torbalı ve Ödemiş ilçelerinde elebaşını Ertuğrul K.'nın yaptığı tarihi eser çetesinin kazı yaptığını ve elindeki tarihi eserleri satmak istediği ihbarını aldı. Şahısların kimlik ve adreslerini tespit eden ekipler "Hayal" adını verdikleri operasyonla eş zamanlı olarak 14 ev ve iş yerine baskın yaptı. Baskında ele başı Ertuğrul K., eski belediye Başkanı İsmail K., Gümüldür Dolmuş ve Şoförler Odası Başkanı İbrahim A. ile toplam 12 adamı gözaltına alındı. 

Şahısların ev ve iş yerlerinde yapılan aramada, Roma dönemine ait lahit, 2 çocuk heykeli, 1 adet Bereket Tanrısı, Helenistik ve Bizans dönemine ait kandiller, çeşitli dönemlere ait sikke ve figür olan kurşun objeler, jeneratör ve kazı malzemesi ele geçirildi. Olayla ilgili soruşturmayı genişleten jandarma ekipleri, şahısların tarihi bölgelerde kazı yaparak buldukları eserleri yüksek fiyatla yurt dışına aracılar vasıtasıyla sattığını ve haksız kazanç elde ettiğini belirledi. İfadeleri alınan zanlılar
"Kaçak kazı yapmak ve tarihi eserleri satmak" suçlarından Çeşme Adliyesi'ne sevk edildi. 

Jandarma ekipleri, soruşturma kapsamında tarihi eser kaçakçısı çetenin diğer elemanlarının 2 ay önce 20 kişinin yakalandığını ve 15 kişinin tutuklandığını açıkladı.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 15:56:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?