25
Mayıs
2024
Cumartesi
ÖDEMİŞ - İZMİR

Kale gibi para kasası

KALE GİBİ PARA KASASI

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Ovakent belde belediye başkan Ali Demirel'in makam odası önünde duran 115 yıllık kasa Ovakent'te yaşananların sessiz bir tanığı gibi geçmişe ışık tutuyor.

3 farklı anahtarla açılabilen ve dışındaki anahtar delikleri kapandığında çelikten bir küpü andıran kasa, yarım tona yaklaşan ağırlığıyla da belediye çalışanlarını bir hayli zorluyor.

Alman yapımı olduğu belirtilen ve beldeye nerden geldiği bilinemeyen kasanın 90'lı yıllara kadar belediyenin gelirlerine ev sahipliği yaptığını anlatan Ovakent Belediye Başkanı Ali Demirel, “Kasayı 10-15 işçimiz olmadan yerinden hareket ettirmemiz imkansız. 1800'lü yılların sonunda imal edildiğini öğrendiğimiz kasamız uzun yıllar belediyeye hizmet ederken belediyelerdeki paranın bankalara alınması nedeniyle artık sadece nostaljik süs eşyası haline geldi” dedi.

Antika değeri taşıyan kasanın bakımını ve temizliğini yaptırarak bir hatıra olarak yaşattıklarını anlatan Demirel, “Kasayı tanımayanlar için açmak adeta imkansız. Kasanın dışı birbirine geçirilmiş metal plakalarla kaplı. Kasayı bilmeyen bir şahıs, anahtar deliğini bulamaz. Üç tane anahtar var. Üç anahtardan biri olmazsa kasa açılamıyor. İlk yapıldığı yıllardaki soygun, yağma gibi olaylar düşünüldüğünde gerçekten kasadan çok kaleyi andırıyor” ifadelerini kullandı.

KALE GİBİ PARA KASASI
KALE GİBİ PARA KASASI
İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2010 Cuma 12:17:02
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 12:22:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?