25
Mayıs
2024
Cumartesi
ÖDEMİŞ - İZMİR

Ovakent'te ipekböceği projesi tam gaz

OVAKEN'TE İPEKBÖCEĞİ PROJESİ TAM GAZ

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Ovakent beldesinde, Merkez İlköğretim Okulu bahçesinde bulunan 7 adet dut ağacını değerlendirmek amacıyla başlatılan “ipek böceği besleyip okula gelir getirme” projesi beldede tam gaz devam ediyor.

Okul idaresinin velilerle işbirliği yapması sonucunda gerçekleştirilen projede öğrenciler de aktif görev alıyor. Elde edilen gelirle okulun ihtiyaçları karşılanacak. Okul Müdürü Turgay Eser, konuyla ilgili verdiği bilgide projenin idare-veli işbirliği ile yürütüldüğünü belirterek, "Öğrencilerimiz derslerinden geri kalmayacak. Velilerimiz, elde edilen gelirle okulumuza katkı yapmayı düşünüyorlar" dedi. Eser daha sonra şunları söyledi, "Sosyal Kulüpler yönetmeliğinde yeri olan bu çalışma çerçevesinde yürütülecek projeyi velilerimize anlattığımızda çok olumlu baktılar. Beldemizin sokaklardaki dut ağaçlarını değerlendirmek için Merkez İlköğretim Okulu Aile Birliği üyeleri ve 3 öğretmen arkadaşın katılımıyla 'Toplum Hizmeti' kapsamında yetiştirmeye başladığımız ipek böcekleri büyümeye başladı"

 

TOHUMLAR ÜCRETSİZ

Okul Müdürü Turgay Eser, "Ücretsiz olarak Bursa Koza Birlik AŞ'nin dağıtmış olduğu yumurtaları alarak kaybolmaya yüz tutan değerlerimizi yeniden canlandırmayı hedeflediğimiz bu çalışma ile bölge halkına da örnek olmaya çalışacağız. 15 -20 yıl kadar önce beldede hemen hemen her evde kızlarımızın çeyizleri için hazırlanan iğne oyası yazmalar ve masa örtüleri için ipek böceği beslenirdi. Sentetik ipekler çıktığı için unutulan bu değer, torunlar tarafından yeniden hatırlandı. Şimdi öğrencilerimiz ninelerinden yöntem öğreniyorlar, okulda uyguluyorlar. Beldede ipek böceklerinin yetiştirilmesi merak konusu oldu. Aslen biyoloji öğretmeni olmam nedeniyle konu benim de ilgi alanımda bulunuyordu. Okulun bodrum katında bulunan deponun düzenlenerek veli-öğretmen-öğrenci iş birliğinin artmasında etkili olacağı için çalışmayı başlattık. Belde belediye başkanımız Ali Demirel de çalışmaya katkı koyacağını ve dut yapraklarının yetmemesi durumunda temin edeceğini bildirdi" dedi.

Eser, çalışmanın İzmir Valiliği'nin başlattığı 'İzmir'i Yaşamak' projesine de kaynak olacağını belirterek, "İzmir'in değerleri arasında yer alan ipek mendil, iğne oyası yazmalar, konusunda da ipek böceği yetiştiriciliği örnek olacak. Okul Aile Birliği Başkanı Zeki Kaçtı ve eşi Yeliz Hanım da geçen yıl baktıkları 2 kutu ipek böceğini bu yıl kendi evlerinde 3 kutuya çıkardılar. Okulumuzun bazı eksiklerini gidermek için ilçe milli eğitim önünde kermes yapmıştık. Bu çalışma da bunun devamı olacak" şeklinde konuştu. Geçtiğimiz günlerde beldedeki düğün salonunda okul velilerinin katıldığı geniş katılımlı bir okul çayı düzenlendiklerini de belirten Eser, "Elde edilen gelirle okulumuza 2000 TL'ye yeni bir fotokopi makinası aldık. İpek böceklerinin satışından elde edeceğimiz gelirle projeksiyon makinası almayı düşünüyoruz" dedi.

OVAKEN'TE İPEKBÖCEĞİ PROJESİ TAM GAZ
OVAKEN'TE İPEKBÖCEĞİ PROJESİ TAM GAZ
OVAKEN'TE İPEKBÖCEĞİ PROJESİ TAM GAZ
OVAKEN'TE İPEKBÖCEĞİ PROJESİ TAM GAZ
İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2010 Cuma 12:13:00
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 12:20:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?