18
Mayıs
2024
Cumartesi
ÖDEMİŞ - İZMİR

Patates karantinaya alınmayacak

PATATESTE VİRÜS İDDİALARI

İzmir İl Tarım ve Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Ödemiş'te patates üreticilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Gençlik Caddesi, Eski İstasyon mevkii Yeni Kahve'de düzenlenen bilgilendirme toplantısına İzmir İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Halit Fahralıoğlu, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, Ziraat Mühendisi Hürriyet Demirhan, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Viroloji Uzmanı Sabriye Özdemir, Ziraat Mühendisleri Odası Ödemiş Temsilcisi Özkan Akgün ve üreticiler katıldı. İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş toplantı öncesinde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bölgemiz için patates önemli yer tutmakta. Biz çalışmaların başından beri takipçisiyiz. Konu bakanlığa kadar iletildi. Gerekli olan ne tedbir alınması gerekiyorsa şimdi ona bakıyoruz. Bu konuda paniğe gerek yok"

Bitki Koruma Şube Müdürü Halit Fahralıoğlu da konuşmasında şunları söyledi: “Belirtilen patateslerin raporlarında y ve s virüsü çıktı. Virüsün tohum kaynaklı olduğu belli. Yaprak bitleri havaların sıcak gitmesi ve 20-30 derece arasında seyretmesi bitlerin çoğalmasına neden oldu. Şikâyetçiler numunelerini gönderdi. Bazıları mahkemeye verdi. Mahkemede bilirkişi raporları için çeşitli enstitülere gönderdi. Patateste dört etken çok önemli. Bunlardan siğil, çürüklük, patates kist hastalığı. En tehlikelisi (kist) kanser. Bu yüzden ekimler Niğde'de yasaklandı. Dikili, Ayvalık'ta var. Buralarda bu hastalıklar yok. Ayvalık ve Dikili bölgelerinde iki yıl ekilmeyecek bir yıl ekilecek gibi.

 Y ve S virüsü Türkiye'nin her yerinde olan bir durum. Tohumun erken tetiklemesi, gerekli tedbirlerin alınması ve yaprak bitinin önlenmesi için bunlar imha edilecek, ilaçlama yapılacak. Çevresindeki diğer araziler de ilaçlanacak. Bazı üreticilerimiz mahkemeye tespit yaptırıyor. Ödemiş'in patatesi yemeklik. Sanayi patatesi değil. Karantinaya tabi olsa da lokaldir bu. En iyi şekilde tedbirleri alacağız. Genel anlamda patatesler karantinaya alınmayacak. Kanser olsa başka. Ne bakanlık 'tedbir koyun' diyor, ne de 'karantinaya alın' diyor.

Yemeklik patateslerde bu hastalık yoktur. Fahralıoğlu'dan sonra konuşan Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Biyoloji bölümünden uzman Sabriye Özdemir de hastalığın ortaya çıkışı ile ilgili teknik verileri açıklayarak şunları söyledi: “Belirtilerin oluşması, patates, domates, biber, patlıcan gibi türlerde çeşitlerine göre değişmekte. Aynı virüs farklı belirtilere neden olur. Virüs ürünün ırkına göre şiddetine göre, ortam koşullarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Dünyada yaygın bir hastalıktır. Ülkemizde tüm bölgelerde bu virüs mevcuttur. Zararlı organizmalar arasında yer almaktadır. Belirtiler, yapraklar üzerindeki mozaik şekiller oluşur. Genelde gölge ortamlarda daha net görülür. Yapraklarda küçülmeler, kolaylıkla kopar. Gövdeye asılı kalır. İçe doğru kıvrılmalar oluşur. Son yıllarda örtü altı seralarda domateslerde de y virüsü görülüyor. Bununla ilgili proje başlatacağız. Yapraklardaki bitlerle taşınmakta. Tarlada bu şekilde yayılmakta. Yıldan yıla yayılma bulaşık yumrularla olmakta. Ekonomik anlamda önemi, yüzde 50-80 verim düşüklüğü yapmakta. Diğer virüslerde varsa karışık enfeksiyon varsa verimi daha da düşürmekte. Karışık enfeksiyon daha sık karşımıza çıkmakta. Bunların tespitlerinin yapıldıktan sonra, toplanarak yakılarak imha edilmesi gerekmektedir. Bölge patatesi tohumluk patates üretim bölgesi değil. Yaprak bitiyle mücadele edilmesi gerekli. 30 dereceye çıktığında yaprak bitlerinin faaliyetleri durur. Yapılacak işlem tarla çevresini ilaçlamak olacaktır"

PATATESTE VİRÜS İDDİALARI
İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2010 Pazar 14:42:01
Güncelleme :9 Mayıs 2010 Pazar 20:00:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?