18
Mayıs
2024
Cumartesi
SEFERİHİSAR - İZMİR

Kavacık'ta üzüm şenliği

Bu yıl 3.’sü düzenlenen Kavacık Üzüm Şenliği’nde Köy Muhtarı Ayhan Kaya, 400 yıllık köylerinin Çamlı barajı sebebiyle ortadan kalkacağına dikkat çekti. Doğal ortamda yetiştirilen ve çoğu ihraç edilen kara üzümlerinin tek geçim kaynağı olduğuna dikkat çeken Kaya, SİT mağduru olduklarını da söyledi. Kavacık Köy Muhtarı Ayhan Kay şunları söyledi:
"Masa üstünde ve köyümüze uğranılmadan alınmış bir kararla SİT mağduru olduk. Bu yüzden onlarca köylümüzün çalıştığı 8 işyeri kapatıldı. Orman köyü olduğumuz için şehre çok yakın olmamıza rağmen ulaşım zorluğu çekiyoruz. Baraj konusunda ve SİT’le ilgili olarak yetkililerin bu kararlarını tekrar gözden geçirmelerini istiyoruz. Belediyelerden Seferihisar ve Konak’a ulaşım araçları istiyoruz. Çocuklarımızı okullara gönderemez olduk. Bergama’nın Kozak köyleri gibi ormanlarımızda çam fıstığı yetiştirmek istiyoruz. Üzümümüz de olmasa daha çok mağdur olacağız. Ama Kavacık üzümünün de daha iyi değerlendirilmesini istiyoruz."


İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse ise Kavacık’ta kışın köylünün yapacağı bir iş olmadığını vurgulayarak, Valiliğin ve belediyenin vatandaşların gelir kaynağına katkı koyacak çalışmalarda bulunması gerektiğini söyledi. Türkiye’de tarım politikasının oturmadığını, üreticinin zor durumda olduğunu belirten Köse, Kavacık’ta ilaçsız olarak yılda 2 milyon kilo üzüm üretildiğini ve bölgenin "organik tarım bölgesi" ilan edilmesi gerektiğini söyledi.


Öte yandan, Konak Belediyesi, İzmir Ziraat Odası’nın da katkılarıyla düzenlenen şenlikte CHP’li İzmir milletvekilleri Türkan Miçoğulları ve Erdal Karademir’in yanı sıra il genel ve belediye meclis üyeleri ile çeşitli siyasi partilere mensup partililer de katıldı. Konuşmacılar muhtarın talepleri doğrultusunda isteklerin yerine getirileceği sözlerini verirken, Kavacıklılar, geçmiş yıllarda da aynı vaatlerin verildiğini ancak hiçbirinin yerine getirilmediğine dikkat çektiler. Şenlikte düzenlenen yarışmada ise en iyi üzüm yetiştiren 3 üreticiye çeşitli hediyeler verildi.

İha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2004 Pazar 10:22:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?