20
Mayıs
2024
Pazertesi
SEFERİHİSAR - İZMİR

Ölen mülteciler unutulmadı!

İzmir'in Seferihisar ilçesinde mülteci teknesinin batması sonucu 46 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından bir yıl geçti.

Mülteci-Der yöneticileri mezarlığa karanfil bırakarak, ölen mültecileri andı.


Tekne faciasından bir yıl sonra Mülteciler Dayanışma Derneği (MÜLTECİ-DER) yöneticileri, Doğançay Mezarlığı'na giderek hayatını kaybeden mülteciler için dua etti. Yıllardır mülteci sorunun çözülemediğini söyleyen MÜLTECİ-DER Başkan Yardımcısı Taner Kılıç, "Bundan bir yıl önce, Seferihisar ilçesinden yola çıkan ve yaklaşık 85 "umut yolcusu" sığınmacı ve göçmeni, Yunanistan'ın Sisam adasına götürdüğü sanılan tekne, kötü hava şartları nedeniyle, alabora olarak batmıştı. Karaya vuran cesetler üzerine başlatılan arama kurtarma çalışmalarında, ilk günlerde 46 kişinin cesedine ulaşılırken, 6 kişi ise kendi çabası ya da sahil güvenlik ve balıkçıların yardımıyla kurtuldu. İlerleyen günlerde ise 4 kişinin daha cesedine ulaşılmış ancak geriye kalan 20 kişi bir daha bulunamamıştı.

Ege Denizi'nde yaşanan en büyük kazalardan biri olan Seferihisar faciasının ardından, geçen bir yılda, kamuoyuna yansıyan ya da yansımayan pek çok kaza gerçekleşmiş ve yıl boyunca 39 insanın cesedine ulaşılırken, 127 kişinin
kayıp olduğu kabul edilmiştir. Her ne kadar bu sayılar bir önceki yıla göre düşmüş olsa da, bu azalma, her bir rakamın aslında "bir yaşamı" temsil ettiği gerçeğini maalesef değiştirmemektedir" dedi.


Kılıç, "Seferihisar kazasında, batan teknede bulunan bazı kişilerin Türkiye makamları ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) nezdinde daha önce sığınma başvurusu yapmış olmaları, üzerinde önemle durularak, hatırlanması gereken vahim bir noktadır. Zira sığınma başvurusu yapmış kişilerin, bu başvurularına rağmen böylesine tehlikeli bir yolculuğu göze almaları aslında, Türkiye'deki iltica sisteminin durumunu gözler önüne sermekte" diye konuştu.
Basın açıklaması ardından dernek üyeleri mezarların üzerine karanfil bırakarak dua etti.

İha
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2008 Cumartesi 15:55:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?