20
Mayıs
2024
Pazertesi
SEFERİHİSAR - İZMİR

Termal elektrik üretim imkanı

Sondajı tamamlanan kuyunun, 148 derece su sıcaklığıyla elektrik üretim kapasitesine sahip olduğu bildirildi. Başkan Kocaoğlu, “Jeotermal kullanımını yaymak için Dünya Bankası’yla kredi görüşmeleri yapıyoruz” dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Seferihisar’daki jeotermal kuyularını 49 yıllığına İzmir Jeotermal A.Ş.’ye devretmesinden sonra çalışmalarını hızlandıran şirket, sahanın kapasitesini tam olarak belirlemeye çalışıyor.

Yeni açılan kuyulardaki ilk sonuçlar olumlu çıktı. Sondaj çalışması tamamlanan ilk kuyunun, 148 derecelik su sıcaklığıyla elektrik üretebilecek kapasiteye de sahip olduğu anlaşıdı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bölgede halen faal 3 kuyu olduğunu, bunların bakım ve test çalışmalarının Kasım 2006’da tamamlandığını söyledi. Kocaoğlu, jeotermal kullanımını yaygınlaştırmak için Dünya Bankası’yla kredi görüşmeleri yaptıklarını da kaydetti.

İzmir Jeotermal Enerji A.Ş. Genel Müdürü Ali İçhedef ise CM-6 kuyusunda 284 metre derinliğe inildiğini söyledi. İçhedef, “Kuyunun dinamik sıcaklığının 148.15 derece, rezervuar statik sıcaklığının ise 146.96 derece olduğu tespit edildi. Buna göre, yaklaşık 750 kilovat elektrik ve 600 konut eşdeğeri ısıtma kapasitesi elde edilebileceği hesaplanmakta. Bu da olumlu ve ümit verici bir sonuç” diye konuştu.

Orman sahasındaki G-18A kuyusunun delinmesi için de Orman Bölge Müdürlüğü’nden izinlerin alındığını, çalışmaların 30 Nisan’da başladığını belirten İçhedef, sözlerini şöyle tamamladı: “Kuyunun tahmini derinliği 350 metre. Sondaj yaklaşık 1 ay sürecek. Bunun ardından açılması planlanan CM-4 ve CM-5 kuyuları ise özel şahıs arazisinde. O yüzden kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasını bekleyeceğiz.”

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 12:53:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?