30
Mayıs
2024
Perşembe
SEFERİHİSAR - İZMİR

Tuzlu su çilesi

Seferihisar'da şebeke suyu bir aydır tuzlu akıyor. Belediye başkanı sorumlu olarak İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi'ni gösterirken vatandaş çamaşır ve bulaşığını tuzlu suyla yıkamaktan şikayetçi.



İzmir'de arsenikli su tartışmaları sürerken şimdi de çeşmelerden tuzlu su akmaya başladı. Metropol ilçelerden Seferihisar'da şebeke suyunun bir aydır tuzlu aktığını, Belediye Başkanı Hamit Nişancı da doğruladı. Bu yüzden hayatın çekilmez hale geldiğini söyleyen Nişancı, bunun tek sorumlusunun planlama hatası yapan İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) olduğunu iddia etti.

Vatandaşların dişlerini bile fırçalayamadığını belirten Başkan Hamit Nişancı, belediye olarak üç yıldır metropol sınırları içine dahil edildiklerini, bu süreçten sonra su işini İZSU'nun devraldığını aktardı. İZSU yönetiminin çalışmalarında hata yaptığını defalarca söylemelerine rağmen uyarılarına kulak verilmediğine dikkat çeken Nişancı, "Seferihisar'da suyla ilgili ciddi bir sıkıntı var. Özellikle çeşmelerden tuzlu su akıyor. Şubat ve mart aylarında ilave derin kuyular açılması ya da bir protokol yapılarak, özel pompalarla İzmir'in içme suyuna bağlanması gerekiyordu. Baştan planlamada hata olduğunu tahmin ediyorum. Bir süre daha böyle devam edecek. Bu durum, su azlığından kaynaklanmıyor." dedi. Cami-i Kebir Mahallesi Muhtarı Refik Kahraman ise mağduriyetlerinin had safhaya ulaştığını söyledi. Bir aydır seslerini kimseye duyuramadıklarının altını çizen muhtar Kahraman, "Suyu içmeyi bırakın, banyo bile yapamıyoruz, dişlerimizi dahi fırçalayamıyoruz. Başka yerlerdeki artezyen kuyularından su getiriyoruz. Derdimiz sadece tuzlu su da değil. Tuvalette sifonu çektiğimde kıpkırmızı su akıyor. İğrenç bir kokusu var. Hastalık bulaşmasından korkuyoruz." şeklinde konuştu.

İZSU yetkililerinin, tuzlu su akmaması için Sığacık bölgesindeki kuyunun çalıştırılmadığını söylediğini aktaran Kahraman, buna rağmen durumun düzelmemesine anlam veremediğini belirtti. İlçe sakinlerinden Ahmet Kaptan da damacana su almak zorunda kaldıklarını söyledi. Çeşmelerden akan tuzlu suyun, bulaşık ve çamaşır makinelerini de bozabileceğini kaydeden Kaptan, "İnanın, su içemediğimiz gibi dişlerimizi bile fırçalayamıyoruz. Bulaşık makinesinden bardak ve tabaklar tuzlu çıkıyor. Çamaşırlar ise katılaşıyor." dedi.

İZSU yetkilileri ise kuraklık sebebiyle iki kuyunun suyunun çekildiğini, bir kuyuda ise aşırı tuzlanma olduğu için kapatmak zorunda kaldıklarını bildirdi. Bir haftadır vatandaşlara tankerlerle su dağıttıklarını belirten yetkililer, tedbir olarak üç yeni kuyu açılacağını, bunların ihalelerinin yapıldığını ve iki ay içinde devreye sokulacağını kaydetti.

Tahtalı Barajı'ndaki su, dip noktaya ulaştı

İzmir'i besleyen Tahtalı Barajı'nda su dip noktaya kadar düştü. Şehrin su ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan barajda su seviyesi, iki kuyunun kapatılmasından sonra çok azaldı. Günlük 160 bin metreküp su alınan barajdan 380 bin metreküp alınmaya başlanınca doluluk oranı yüzde 8'lere düştü. Bu da üç pompadan birinin arızalanmasına sebep oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, pompa tamir edilinceye kadar şehrin yüzde 60'ında günlük 14 saat su kesintisi yapmaya başladı. İZSU barajda 42 milyon metreküp su kaldığını söyledi. İzmir, Cihan

Zaman
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 10:10:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?