15
Mayıs
2024
Çarşamba
SEFERİHİSAR - İZMİR

Yarımada ayağa kalkıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi jeotermalden organik tarıma, atıksu tesisleri ve barajdan bilim parkına kadar pek çok önemli proje ile Yarımada bölgesini hızla kalkındıracak projeler üzerinde çalışmaya devam ediyor. 

Seferihisar, Urla, Karaburun ve Çeşme ilçelerini içine alan Yarımada'nın kalkınması ile İzmir'in kalkınmasını eşdeğer gören İzmir Büyükşehir Belediyesi bölgede arka arkaya hayata geçirdiği projeler ile çalışmalarına hız verdi. Özellikle turizm ve hizmet sektörü açılımı konusunda Yarımada'ya büyük önem Büyükşehir Belediyesi jeotermal enerji, organik tarım, arıtmalar ve baraj yatırımı gibi çeşitli alanlarda Yarımada'nın önünü açacak çalışmalar yürütüyor. Yarımada'nın kalkınması konusuna özel önem veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bölge müthiş bir potansiyele sahip. Biz bu potansiyeli kullanarak Yarımada'yı ayağa kaldırmak istiyoruz" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 50 ortak olduğu Jeotermal A.Ş.'nin Seferihisar'daki MTA kuyularını devralmasıyla, jeotermal enerjinin bölgedeki kullanım sahasının daha da yaygınlaştığını ve çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Başkan Kocaoğlu, bu çerçevede özellikle sağlık turizmi konusunda çeşitli yatırımlar yapılmasının mümkün olduğunu dile getirdi. Yarımada'nın deniz, güneş ve sağlık turizminin yanı sıra, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü aracılığı ile bilim ve eğitim konusunda da öne çıktığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, "170 bin hektar büyüklüğünde bir alanın 900 hektarı İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün. Burada yapmayı düşündüğümüz bir de Teknopark projemiz var. Onun için de yaklaşık 2 bin dönümlük bir alan öngörüldü. Bilim Parkı'nın kurulması çalışmalarına başlamak için ilk etapta 2008 bütçemizde 500 bin YTL pay ayırdık. Bilim Parkı, çok önem verdiğimiz ve heyecanlandığımız projelerden birisi" diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi ayrıca, Yarımada Balık Hali Tesisleri kurulması için de çalışma başlatarak, projeyi 2008 yılı bütçesine aldı. Susuzluğa karşı Nisan ayında başlattığı "Su Tasarrufu Kampanyası" çerçevesinde çeşitli projeleri programına alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çamlı Barajı ile özellikle Yarımada'nın su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamayı hedefliyor. Projesi hazır olan baraj tamamlandığında, yıllık 25 milyon YTL'lik getiri sağlayacağı tahmin ediliyor. Büyükşehir Belediyesi,Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan ÇED Raporu alınır alınmaz, ihale sürecinin hemen başlatılacağını açıkladı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Yarımada'daki tarımsal faaliyetlerine de özel önem vermeye başladı. Bu çerçevede hem Karaburunlu nergis üreticilerine destek olmak ve hem de nergisi İzmir'e tanıtmak, yaygınlaştırmak, bilinirliğini artırmak amacıyla harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, Karaburunlu üreticilerden 80 bin adet nergis soğanı aldı. Karaburun'dan alınan 80 bin adet nergis soğanının 10 bin adetinin saksılarlar birlikte dağıtılacağı, kalan 70 bin adet soğanın ise İzmir'in sokaklarına ve parklarına dikileceği açıklandı. Organik tarımı destekleyerek yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Baraj Havzası ile Menderes Havzası'nın kimyasal içerikli gübre atıklarından korunması amacıyla, bölgede organik tarım çalışmalarına başladıklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, "İzmir'in sadece Yarımada'da Çeşme'de öngörülen yatak kapasitesi 75 bin. Bu insanların suyunun temizliğinden tutun, beslenmesine varıncaya kadar her türlü ihtiyacını düşünüyoruz ve planlıyoruz. Tahtalı Havzası'nda köylülerle anlaşarak, teşvik ederek, üzümden seracılığa varıncaya kadar organik tarım uygulaması yapıyoruz. Köylülere her türlü danışmanlık desteğini ücretsiz veriyoruz, yardımcı oluyoruz" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yarımada'da kuracağı arıtma tesisleri ile de çevrenin ve Körfez'i temizlenmesini sağlayacak. Büyükşehir'in Yarımada Havzası'nda yapacağı atıksu arıtma tesisleri şöyle sıralandı, Urla Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Urla'da atıksular kanalizasyonlarla bir noktada toplanarak derin deşarjla denize veriliyordu. Tesisin kurulması ile birlikte atıksuların arıtıldıktan sonra denize verilmesi hedefleniyor. Urla arıtma tesisinin yaz nüfusu da dikkate alınarak birinci kademede 100 bin kişi kapasiteli bir tesis inşa edilecek. Urla Arıtma tesisinin yapım çalışmaları sürüyor. Tesisin 12 ayda tamamlanması planlanıyor. 

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kampüsü ve yakın yerleşim alanlarının atıksuyunun arıtılması amacıyla planlanmış olan yaklaşık 20 bin kişi kapasiteli Tesis, bir ay içerisinde tamamlanıp işletmeye alınacak.
Seferihisar Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi; Sığacık Bölgesi'nde Sazlıgöl mevkiinde planlanan arıtma tesisinin ihalesi tamamlanırken, 50 bin kişi kapasiteli tesisin 9 ayda tamamlanarak işletmeye alınması hedefleniyor. Gümüldür Bölgesi Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi; Hazineden alan tahsisi beklenilen 100 bin kişi kapasiteli tesisin yapım süresinin 12 ay olduğu belirtildi. Mordoğan Biyolojik Atıksu Artıma Tesisi; İhale aşamasında olan Atıksu arıtma tesisinin birinci kademede 30 bin kişi kapasiteli planlandığı açıklandı. Balıklıova Arıtma Tesisi; Doğal Filtreli Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının devam ettiği belirtildi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün bölgede yürüttüğü çalışmalar şöyle; Urla, İki adet arıtma tesisinin çalışmaları devam ederken Gülbahçe'de su sondaj kuyusu çalışmalarının da sürdürüldüğü belirtildi. İçmeler beldesinde içmesuyu pompa istasyonu elektrik tesisi tadilatı yapıldı. İçmeler'deki iki kuyunun pompası ve iletim hatları yenilendi. İletim hattının sekiz noktadaki su kaçakları giderildi. Bademler Köyü'nde bin 800 metrelik iletim hattı ile bir adet derin kuyu işletmeye alındı. Bir adet özel şahıs kuyusu 110 milimetrelik iletim hattı ile devreye alındı. Tabakhane, Mezbaha, Çakallar, Yaban, ve Akpınar olmak üzere toplam 5 derede temizlik çalışması yapıldı.
Mordoğan: İki adet kuyunun işletmeye alınması için su kalitesini belirleme çalışmalarına başlandı. Yukarı Dere, Suluca Deresi, Aşağı Dere ve Taşkesik Deresi temizlendi toplam bin 475 ton malzeme çıkarıldı. Özdere, Çukuraltı Mahallesi'nde bir kuyu devreye alındı. Orta mahalleye 110 metre uzunluğunda boru döşenerek Gümüldür Tüfekçi kuyusundan kesintisiz su verilmeye başlandı. Gümüldür, Siteler bölgesinde arıtma tesisi işletmeye alındı. İnönü Mahallesi'nde 80 metre uzunluğunda şebeke döşendi. 

Doğanbey: Ürkmez Barajı'ndan su verildi. Arkonut içmesuyu deposuna otomatik klorlama cihazı kuruldu. Doğanbey Köyü'ne yeni kaynak suyu bağlandı, köyün derin kuyu pompası yenilendi. Dere temizliklerinin ise devam ettiği belirtdi. Seferihisar, Ürkmez beldesine 477 bin 17 metre içmesuyu terfi hattı döşendi. Beyler beldesinde su sondaj kuyusu inşaatı devam ederken su kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle üç adet özel şahıs kuyusu kiralanarak beldeye su verilmeye başlandığı belirtildi. Ulamış Köyü'ne özel şahıs kuyusu kiralanarak su verilmeye başlandı. Turgut Köyü'ne bin 100 metrelik iletim hattı ile kaynak suyu işletmeye alındı. Ürkmez'deki Ürkmez, Karakoç, Doğanbey'deki Asa Deresi olmak üzere üç derede temizlik çalışması yapıldı. Bin 850 ton malzeme çıkarıldı. Sığacık bölgesindeki derelerin temizliğinin ise devam ettiği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 16:06:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?