18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Meslek lisesine AB’den 750 milyar

Tire Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Avrupa Birliği tarafından yürütülen Leonardo da Vinci eğitim programına 20 proje ile katıldı. Projelerinin tamamı kabul edilen okul, tamamı hibe 750 milyar lira kazandı. Okul, bu parayla öğretmen, öğrenci ve mezunlarını Avrupa'nın 6 değişik ülkesine göndererek eğitim aldıracak.

Türkiye çapında kabul edilen toplam 215 projeden yüzde 14'ünün söz konusu okuldan çıkması ilçede sevinçle karşılandı.

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nın düzenlediği Mesleki Eğitim Programı'na (Leonardo da Vinci) 2004 döneminde toplam 293 proje başvurdu. Uygunluk kontrolleri sonucu 269 tanesi değerlendirilmeye alındı.

Bağımsız dış uzmanlarca yapılan içerik değerlendirmeleri ve Ldv (Leonardo da Vinci) uzmanlarınca gerçekleştirilen bütçe kontrolleri sonucu, 215 proje teklifi desteklenmeye değer bulundu. 23 proje teklifi de yedek listeye alındı. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi, 2004 yılında kabul edilen projeler için 4,8 milyon Euro karşılıksız para yardımı yapacak.

Bu paranın 430 bin Euro'sunu Tire Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi kullanacak. Çünkü söz konusu lisenin hazırladığı 20 projenin tamamı kabul edildi. Bu para önümüzdeki günlerde okulun açtırdığı hesaba yatırılacak. Tire Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, hesabına yatırılacak olan 430 bin Euro'yu 'öğrenciler', 'mezunlar' ve 'öğretmenler' olmak üzere üç ayrı kategoride kullanacak.

Birinci kategoriden yararlanacak öğrenciler, 4 haftalık zorunlu stajlarını Türkiye yerine okulun anlaşmış olduğu 6 AB ülkesinden birinde yapacak.

Staj yapılacak ülkelerin adları şöyle: Fransa, İtalya, İspanya, Polonya, Almanya ve İngiltere. İkinci kategoride olan projeden mezun öğrenciler faydalanacak. Mezunlar, söz konusu 6 ülkeye 9 haftalık bir program için gönderilecek. Bu ülkelerde örneğin Bosch gibi firmalarda eğitim alacak.

Mezunlara buradaki kurstan sonra mesleki yeterlilik belgesi verilecek. Üçüncü kategori programlar öğretmenler için. Öğretmenler de mezun öğrenciler gibi değişik Avrupa ülkelerine giderek kendi alanlarında eğitim görecek. İzmir'de Mesleki Eğitim Programı'ndan faydalanan tek okulun Tire Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olması, okul müdürü Süleyman Üstün'ün doktora eğitimi almış olmasına bağlanıyor. 2005 yılı için Leonardo da Vinci ile ilgili proje tekliflerinin son başvuru tarihi 11 Şubat 2005.

Leonardo da Vinci programından bu sene aslan payını Gazi Üniversitesi aldı. Üniversitenin toplam 33 projesi programa kabul edildi. En çok projesi kabul görenlerden biri olan Gazi Üniversitesi ise 12 program ile projeye dahil oldu. ODTÜ ve Boğaziçi üniversitelerinin hiç projesi olmayan programda Bilkent'in bir projesi kabul edildi.

ZAMAN
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2004 Salı 13:24:50
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 13:55:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bekir karıncalı IP: 81.214.170.xxx Tarih : 2.10.2005 20:18:46
Bende Tire e.m.l.'öğrencisiyim ve okulumdan çok memnunum